Strony

17 lut 2013

Kurczak z soczewicą i kiełkami


Dzisiaj bardzo szybkie danie ale
co także ważne bardzo "lekkie".
Dobre dla osób na diecie.
Przepis pochodzi z książki
"Przyjemne odchudzanie"

Składniki dla 2-3 osób:
1 podwójna pierś z kurczaka
100 g czerwonej soczewicy
2 dymki
200g mrożonych warzyw
(ja miałam tylko marchewkę z groszkiem)
2-3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sojowego
1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
100g kiełków fasoli  
sól, pieprz

Soczewicę zalać ok. 300ml wody i gotować
na małym ogniu aż będzie miękka.
Mięso pokroić na paseczki, wrzucić na 
patelnię z olejem i usmażyć.
Dodać pokrojone na plasterki dymki i zeszklić.
Wlać ocet i wrzucić mrożone warzywa.
Przykryć i dusić ok. 5 minut.
Dodać soczewicę i przyprawić do smaku 
solą, pieprzem oraz sosem sojowym.
Na końcu dodać kiełki sojowe i wymieszać.

4 komentarze:

  1. bardzo ciekawy przepis :) lekki i smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale kolorowe :) musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś miałam to danie na obiad. Mój Mąż uznał, że mimo "dziwnych" składników jest smaczne :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń