To były jedne z pierwszych ciasteczek
z płatków owsianych jakie upiekłam.
Nie zawierają mąki więc mogą troszkę
się kruszyć ale w smakiem
wynagradzają wszystko:)
Przepis od Wkn.
Składniki na ok. 30 szt:
500 g płatków
owsianych błyskawicznych
250 g cukru
125 g masła (temp. pokojowa)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 średnie jaja
ok. 10 kropli olejku migdałowego
do wyboru: rodzynki, pokrojone
250 g cukru
125 g masła (temp. pokojowa)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 średnie jaja
ok. 10 kropli olejku migdałowego
do wyboru: rodzynki, pokrojone
orzechy, migdały, płatki kokosowe
(ale nie za dużo)
Do miski włożyć wszystkie składniki
i dokładnie je zagnieść ręką.
Dłońmi lub za pomocą łyżki do lodów
formować ciasteczka i wykładać na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy lekko spłaszczyć.
Piec ok. 10-13 minut w 160 stopniach.
kiedyś je robiłam :) są świetne!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, taka zdrowa przekąska:)
OdpowiedzUsuńTak, bardzo zdrowa, zwłaszcza ze szklanką cukru i kostką masła ;]
OdpowiedzUsuń