Propozycja piątkowa czyli bezmięsna.
Zapiekanka z ziemniaków
z pysznym sosem tatarskim.
Składniki na 4 osoby:
1 kg ziemniaków
150g żółtego sera
Składniki na sos:
3 łyżki mleka
3 łyżki majonezu
1 mała cebula
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 korniszon
natka pietruszki
sól, pieprz
Ziemniaki pokroić w plasterki.
Wrzucić do osolonego wrzątku
i gotować ok. 15 minut.
Następnie odcedzić i ostudzić.
Przygotować sos.
Do miski wlać mleko, majonez,
musztardę, posiekaną drobno cebulę,
drobno pokrojonego ogórka, sok z cytryny
oraz posiekany koperek.
Doprawić solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszać.
W niewielkim naczyniu żaroodpornym
układać warstwami:
ziemniaki, sos tatarski, ziemniaki itd.
Powinny wyjść trzy warstwy.
Wierzch posypać startym serem.
Zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach.
Danie idealne dla Małżona. Zrobię na pewno.
OdpowiedzUsuńWydaje się być pyszne;) I łatwe, nam wrażenie że nawet ja podołam temu daniu:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię Twoje przepisy, zaczęłam teraz przygodę z blogspotem, więc zapraszam Cię do siebie, a blog dodaję do obserwowanych/ulubionych.
OdpowiedzUsuńNiby proste danie jale jakie smaczne
OdpowiedzUsuń