Strony

7 wrz 2011

Kurczak po wiejsku



Wczoraj była surówka więc teraz
by się przydało
jakieś mięsko:)))
Znowu drobiowe i znowu
 (jak dla mnie) delicious:)
Przepis pochodzi z kolekcji 
"Twój przepis na zdrowie."
Troszkę zmodyfikowałam.

Składniki na 4-5 osób:
4-5 udek z kurczaka (można
użyć innych części a nawet
całego małego kurczaka)
biała część z dużego pora
2 ząbki czosnku
sok z 1 średniej cytryny (40ml)
250 ml bulionu drobiowego
1 łyżka sosu sojowego
przyprawa ziołowa do kurczaka
natka pietruszki

Kurczaka posypać przypraw.
Na patelni rozgrzać oliwę.
Wrzucać partiami mięso
i usmażyć je na złoty kolor.
Zdjąć z patelni i odłożyć.
Na resztę tłuszczu wrzucić
pokrojonego w krążki pora
i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażyć ok. 5 minut.
Na patelnię włożyć mięso,
wlać bulion, sok z cytryny i sos sojowy.
Zagotować po czym zmniejszyć
ogień i dusić pod przykryciem ok. 30 minut.
Sos można zagęścić mąką.
Posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz