Strony

24 wrz 2011

Drożdżowe jeżyki


Przepis na te jeżyki(a właściwie formowanie) podpatrzyłam kiedyś
na
rosyjskim forum kucharka.
Musiały trochę odczekać na swoją
kolej ale warto było:))
Chociaż moje dziecko stwierdziło,
że są podobne do kreta:)))

Składniki na 8 sztuk:
500g mąki
2 jajka
200ml letniego mleka
20g świeżych drożdży
80g cukru
szczypta soli
100g miękkiego masła

rodzynki i czekoladowe czipsy

Drożdże rozpuścić w mleku.
Dodać 1 łyżeczkę cukru
i ok. 6 łyżek mąki (rozczyn powinien
mieć gęstość kwaśnej śmietany).
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia
na około 20 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki,
cukier, jajka, sól i na końcu masło.
Zagnieść elastyczne ciasto.
W razie potrzeby podsypać mąką.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia
na około 30 minut.
Z ciasta urwać jednakowej
wielkości kawałki (zostawić troszkę
ciasta na łapki) i z każdego uformować tułów jeża.
Z pozostawionego ciasta ulepić małe kulki.
Przymocować jako łapki(fot.1)
Każdą naciąć w dwóch miejscach (fot.2)
Tułów ponacinać nożyczkami (fot.3)


Z rodzynek zrobić oczy z
czekoladowych czipsów nosek.
Bułeczki piec w 180 stopniach ok. 20 minut.
Można posypać pudrem.

3 komentarze:

  1. Krety czy jeżyki... wszystko jedno wyglądają świetnie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł:) Są bardzo urocze, choć na początku myślałam że to misie:)

    OdpowiedzUsuń