Strony

29 wrz 2011

Kurczak z pieczarkami i marchewką w sosie



Przyznaję się bez bicia,
że
uwielbiam
wszelkiego
rodzaju sosy.
Mięsko w sosie z dodatkiem
warzyw to
dla mnie
obiad idealny:)))


Składniki na 3 -4 osoby:
1 pierś z kurczaka (500g)
150g pieczarek
150g mrożonej marchewki mini
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu drobiowego
przyprawa ziołowa do drobiu
sól,pieprz
natka pietruszki lub koperek

Piersi przekroić na cztery kotlety.
Posypać przyprawa i usmażyć
na mocno rozgrzanej patelni.
Zdjąć i włożyć na pozostały tłuszcz
pokrojone pieczarki i cebulę.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażyć kilka minut i dodać marchewkę.
Smażyć razem ok. 2-3 minuty.
Zalać 1 szklanką bulionu.
Przykryć i dusić ok. 20 minut.
Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ja sos zagęściłam mąką i dodałam łyżkę
jogurtu naturalnego.

1 komentarz: