Strony

16 wrz 2011

Ryba z sosem słodko-kwaśnym



Jak przystało na piątek będzie ryba:)
Tym razem podana z ryżem
 i sosem słodko-kwaśnym.
Z przepisu autorstwa
Macieja Kuronia.

Składniki na 3-4 osoby:
1kg filetów z ryby
100g pokrojonej cebuli
100g pokrojonej marchewki
1 czerwona papryka (u mnie
1/2 czerwonej i 1/2 żółtej)
50g pokrojonego selera
mąka do obtoczenia ryby
sól

Składniki na sos:
1,5 łyżki cukru
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżka octu winnego
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Najpierw przygotować sos.
Wszystkie składniki
wymieszać w miseczce (ja dodałam
jeszcze troszkę wody).
Rybę posolić, obtoczyć w mące
i usmażyć na oleju na złoty kolor.
Odstawić i przykryć folią aluminiową,
żeby nie wystygła.
Na patelnię wrzucić wszystkie
pokrojone w słupki warzywa
(paprykę w paski:)
Smażyć je ok.5-10 minut.
Wlać przygotowany wcześniej sos.
Mieszać aż całość zgęstnieje.
Rybę wyłożyć na talerz
i polać sosem z warzywami.

2 komentarze:

  1. Już wiem co jutro zrobię na obiadek :) wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiona, zjedzona, mniam, mniam I pyszna :)

    OdpowiedzUsuń