Strony

16 gru 2012

Drożdżowe koniczynki


Mały przerywnik w świątecznych wypiekach.
Bardzo efektowne koniczynki z ciasta
drożdżowego z wędliną.
Nie tylko wyglądają ale też smakują:)
Koniczynki podpatrzyłam na tym blogu,
natomiast ciasto z przepisu Violi.

Składniki
 na ok 30 szt.
1/2 kg mąki
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
5 łyżek oleju
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko

wędlina: salami, kiełbasa gruba
lub szynka

1 żółtko+1 łyżka mleka do 
posmarowania wierzchu

Mleko podgrzać żeby było letnie.
Dodać drożdże, cukier
i tyle mąki, żeby ciasto miało
gęstość kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Następnie do miski dodać resztę
 mąki, olej, sól i ubite widelcem jajko.
Ciasto dobrze wyrobić.
Rozwałkować i wycinać koła (moje
miały wielkość 7cm).
Na kole ułożyć okrągły kawałek wędliny
-lub dociąć ten sam rozmiar- przykryć drugim kołem,
 rozpłaszczyć i ponacinać w 8 miejscach.


Wywinąć każdy z rogów w przeciwną
stronę i zlepić końce u dołu.
Posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem
 i piec ok. 10-13 minut w 180 stopniach.

8 komentarzy:

  1. o koniczynki, niedawno robiłam je w wersji na słodko, z nadzieniem makowym, Twoja wytrawna wersja bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. byłyby idealne na drugie śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne!:) nie dość, że bosko wyglądają to są też wytrawne - a takie lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej, jakie śliczne! od razu mam ochotę takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne :-) To ja zamawiam jedną, czterolistną na szczęście ;-)

    OdpowiedzUsuń