Znów będzie piernikowo:)
Pogoda niestety nie sprzyja robieniu
zdjęć więc wybaczcie za jakość.
Babeczki natomiast jeśli chodzi
o jakość to dla mnie pierwsza klasa:)
Przepis ze strony taste of home.
Składniki na 12 sztuk:
1/2 szklanki miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1 jajko
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki melasy trzcinowej
1 1/3 szklanki mąki
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Składniki na krem:
W misce utrzeć masło z cukrem na masę.
Składniki na krem:
4 łyżki miękkiego masła
200g miękkiego serka mielonego
2-3 łyżki cukru pudru
cynamon (ilość wg. gustu)
W misce utrzeć masło z cukrem na masę.
Dodać jajko, wodę i melasę.
Mąkę zmieszać ze wszystkimi przyprawami
oraz sodą, proszkiem i solą.
Dodawać do ucieranej masy.
Ciasto wyłożyć do foremki na muffinki
i piec ok. 20 -25 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
Na krem cynamonowy utrzeć wszystkie
składniki i udekorować babeczki.
Ja dodatkowo ozdobiłam pierniczkiem:)
wow! ale babeczki!!! muszą być super pyszne :)
OdpowiedzUsuńcytryna i piernik, to musi być dobre połączenie :). chociaż ja pałam miłością do duetu cytryny z orzechami :)
OdpowiedzUsuńPrzecież to zdjęcie jest naprawdę ładne!:) A babeczki musiały być pyszne:)
OdpowiedzUsuń