Strony

8 gru 2012

Pierniczki na melasie


Zawsze chciałam spróbować jak
smakują takie pierniczki czyli
robione na melasie 
trzcinowej zamiast miodu.
Muszę przyznać, że wyszły smaczne,
twarde ale spokojnie można je jeść 
od razu chociaż lepiej oczywiście
jak trochę poleżą w puszce.
Przepis znalazłam na stronie

Składniki na ok. 60szt:
3/4 szklanki miękkiego masła
1 szklanka brązowego cukru
1 jajko
3/4 szklanki melasy
4 szklanki mąki
2 łyżeczki imbiru
1 czubata łyżeczka sody
1,5 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli

W misce utrzeć miękkie masło  z cukrem
na puszystą masę.
Dodać jajko i melasę.
W osobnej misce zmieszać mąkę ze
wszystkimi przyprawami, sodą i solą.
Dodawać po trochu do ucieranej masy.
Dokładnie wymieszać.
Przykryć miskę folią i zostawić na 4 godziny
lub całą noc (ja tak zrobiłam) w lodówce.
Następnie ciasto rozwałkować (najlepiej 
podzielić je sobie na części) i wycinać
pierniczki o dowolnym kształcie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180
stopni przez ok. 8-10 minut (mniejsze
krócej a większe dłużej).
Można je potem polukrować.
Przechowywać w metalowej puszce.

4 komentarze:

  1. Ciekawe, nigdy nie piekłam na melasie. Ale może jeszcze dziś upiekę tradycyjne, na miodzie ;-)

    OdpowiedzUsuń