Strony

7 gru 2012

Cukierki czekoladowe (tootsie rools)


Przepis na cukierki znalazłam 
zupełnie przez przypadek i postanowiłam
je zrobić a robi się bardzo szybko,
W smaku są bardzo czekoladowe
a masa bardzo elastyczna więc można
z niej formować różne kształty.
U mnie posłużyła też jako
uszy dla reniferów:)
Jej jedyną wadą jest to, że trzeba 
przechowywać ją w lodówce inaczej
robi się bardzo miękka.
Przepis ze strony allrecipes

Składniki
 (ja robiłam z 1/2 porcji)
2 łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki gorzkiego kakao
3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 mleka w proszku
1/2 szklanki syropu kukurydzianego
(ja zastąpiłam miodem)

Wszystkie składniki dokładnie zmieszać.
Zrolować w wałek i spłaszczyć
(tak jak na kluski kopytka:)
Pokroić na dowolnej wielkości cukierki.
Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Potem można zawinąć w  papierki i
przechowywać w lodówce.
  

6 komentarzy:

  1. Przypominają mi cukierki toffi. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypominają toffi tylko z wyglądu:)

      Usuń
    2. Ładnie wygladają :)

      Jesli miałabyś ochotę to zapraszam do wzięcia udziału w konkursie na www.magicznykociolek.blox.pl :)

      Usuń
  2. ooooo ale fajne! trochę mnie zmartwiłaś tymi problemami z bloggerem i ze stronką. Dodajesz jakiej objętości zdjęcia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcześniej nie zmniejszałam i to był mój błąd teraz zmniejszam na 640x480.

      Usuń
  3. fajniutkie cukierki i na pewno świetnie smakują:)

    OdpowiedzUsuń