Strucla makowa to wspomnienie
mojego dzieciństwa:)
Moja babcia do której co roku
jezdziliśmy na Święta robiła
ją wraz z innymi ciastami.
Była pyszna i ja też
postanowiłam zrobić podobną,
domową struclę z makiem.
Składniki na ciasto:
30g świeżych drożdży
40g cukru
125ml letniego mleka
350g mąki
1 jajko
szczypta soli
50g masła
1 żółtko +1 łyżka mleka
do posmarowania wierzchu
Składniki
na masę makową:
200g maku
80 g cukru
1 łyżka miodu
20g masła
25g skórki pomarańczowej
50g rodzynek
skórka otarta z 1/2 cytryny
aromat migdałowy
1 białko
Całą mąkę przesiać.
Do miski wlać letnie mleko.
Wkruszyć drożdże wraz z 1 łyżeczką
cukru i dwoma łyżkami mąki.
Przykryć i odstawić aż zaczyn wyrośnie.
Dodać pozostałą mąkę, cukier, sól, jajko
oraz rozpuszczone masło.
Ciasto dokładnie wyrobić.
Odstawić do wyrośnięcia aż
podwoi swoją objętość.
Następnie rozwałkować i rozsmarować
wcześniej przygotowane nadzienie z maku.
Zwinąć w roladę, końce ciasta podwinąć do dołu.
Włożyć do wyłożonej papierem do
pieczenia keksówki (można też zawinąć
luzno w papier do pieczania.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem.
Piec w 180-190 stopniach przez ok. 45 minut.
Na masę makową mak opłukać,
zalać wrzącą wodą i gotować ok.10 minut.
Odcedzić na sicie, odcisnąć i 3x zemleć w maszynce.
zalać wrzącą wodą i gotować ok.10 minut.
Odcedzić na sicie, odcisnąć i 3x zemleć w maszynce.
W rondelku rozpuścić masło.
Dodać mak, cukier, miód, rodzynki oraz skórki.
Smażyć przez 10 minut ciągle mieszając.
Dodać mak, cukier, miód, rodzynki oraz skórki.
Smażyć przez 10 minut ciągle mieszając.
Na końcu aromat migdałowy.
Lekko ostudzić i dodać ubitą pianę z białek.
Całość wymieszać.
Lekko ostudzić i dodać ubitą pianę z białek.
Całość wymieszać.
piękna Ci wyszła, gratuluje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, chociaż za piękna właśnie nie wyszła ale za to smaczna:)
Usuńmakowiec to jedno z niewielu ciast, które prawdziwie kojarzy mi się ze świętami ... :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką:)
OdpowiedzUsuńJej jakie cudeńko mój teść by cie na rekach nosił za taką:)
OdpowiedzUsuńPyszności :-) Też będę robić taki tradycyjny zawijany makowiec ;-)
OdpowiedzUsuńbez strucli makowej nie ma świąt!!! uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuń