Strony

12 gru 2012

Strucla makowa


Strucla makowa to wspomnienie 
mojego dzieciństwa:)
Moja babcia do której co roku
jezdziliśmy na Święta robiła
ją wraz z innymi ciastami.
Była pyszna i ja też 
postanowiłam zrobić podobną,
 domową struclę z makiem.

Składniki na ciasto:
30g świeżych drożdży
40g cukru
125ml letniego mleka
350g mąki
1 jajko
szczypta soli
50g masła

1 żółtko +1 łyżka mleka
do posmarowania wierzchu

Składniki
 na masę makową:
200g maku
80 g cukru
1 łyżka miodu
20g masła
25g skórki pomarańczowej
 50g rodzynek
skórka otarta z 1/2 cytryny
aromat migdałowy
1 białko

Całą mąkę przesiać.
Do miski wlać letnie mleko.
Wkruszyć drożdże wraz z 1 łyżeczką
 cukru i dwoma łyżkami mąki.
Przykryć i odstawić aż zaczyn wyrośnie.
Dodać pozostałą mąkę, cukier, sól, jajko
oraz rozpuszczone  masło.
Ciasto dokładnie wyrobić.
Odstawić do wyrośnięcia aż
 podwoi swoją objętość.
Następnie rozwałkować i rozsmarować
wcześniej przygotowane nadzienie z maku.
Zwinąć w roladę, końce ciasta podwinąć do dołu.
Włożyć do wyłożonej papierem do 
pieczenia keksówki (można też zawinąć
luzno w papier do pieczania.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem.
Piec w 180-190 stopniach przez ok. 45 minut.

Na masę makową mak opłukać,
zalać wrzącą wodą i gotować ok.10 minut.
Odcedzić na sicie, odcisnąć i 3x zemleć w maszynce.
W rondelku rozpuścić masło.
Dodać mak, cukier, miód, rodzynki oraz skórki.
Smażyć przez 10 minut ciągle mieszając.
Na końcu aromat migdałowy.
Lekko ostudzić i dodać ubitą pianę z białek.
Całość wymieszać.

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, chociaż za piękna właśnie nie wyszła ale za to smaczna:)

      Usuń
  2. makowiec to jedno z niewielu ciast, które prawdziwie kojarzy mi się ze świętami ... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej jakie cudeńko mój teść by cie na rekach nosił za taką:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :-) Też będę robić taki tradycyjny zawijany makowiec ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. bez strucli makowej nie ma świąt!!! uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń