Strony

13 gru 2012

Pierniczki żytnie


Od jakiegoś czasu u mnie w domu 
pachnie pierniczkami. 
To już trzecie upieczone w ciągu 
kilku ostatnich tygodni.
 Dzięki Kasi, która przetłumaczyła mi
 przepis z niemieckiego mogę podzielić się z
 Wami tymi smacznymi żytnimi pierniczkami.
 A dokładnie przepis pochodzi 
ze  tej strony.
Składniki 
na ok. 140 sztuk:
500g mąki żytniej razowej
300g mąki orkiszowej (ja użyłam tylko żytniej)
400g brązowego cukru
12 łyżek miodu
4 duże jajka
90g masła w temp. pokojowej
2 łyżeczki sody
20g przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka zmielonych gozdzików
skórka starta z 1 cytryny
20g gorzkiego kakao
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
60g kandyzowanej skórki cytrynowej
100g rodzynek
140g orzechów laskowych
2 żółtka +3 łyżki mleka do posmarowania wierzchu
obrane migdały (u mnie bez)

Na małym ogniu podgrzać miód z cukrem ciągle mieszając. 
W dużej misce dobrze wymieszać mąkę,
 przyprawy i resztę suchych składników oraz
 drobno posiekane bakalie. 
Stopniowo dodawać podgrzany miód z cukrem. 
Następnie jajka i masło. 
Zagnieść twarde brązowe ciasto
 (można pomóc sobie robotem kuchennym:) 
Następnie ciasto zawinąć w folię i zostawić
 na noc w chłodnym miejscu (ale nie lodówce-autorka
trzymała w mało ogrzewanym pokoju - ja garażu)



Następnego dnia ciasto zagnieść i po
 kawałku wałkować na ok. 5mm.
 Wykrawać pierniczki. 
Każdy posmarować żółtkiem zmieszanym
 z mlekiem i położyć migdała. 
Piec ok. 10 minut w 180 stopniach.
 Ostudzić i przechowywać w metalowej puszce.
 Pierniczki miękną już po dwóch dniach 
ale jeszcze lepsze będą gdy poleżą ok. 1-2 tygodnie.

7 komentarzy:

  1. wyglądają wspaniale :)
    już od dłuższego czasu poszukiwałam fajnego przepisu na pierniki z mąki żytniej razowej :D
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pierniczki, na świąteczny stół idealne :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam ze z mąki żytniej wychodzą najlepsze pierniki. Możesz to potwierdzić?

    OdpowiedzUsuń
  4. takie pudełko wypełnione po brzegi piernikami byłoby cudnym prezentem

    OdpowiedzUsuń
  5. też robię pierniki z mąki żytniej ale nie dodaje miodu do nich:) są bardzo dobre niczym się nie różnią w smaku od tych na pszennej mące a są dużo zdrowsze:) piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń