Od jakiegoś czasu u mnie w domu
pachnie pierniczkami.
To już trzecie
upieczone w ciągu
kilku ostatnich tygodni.
Dzięki Kasi, która
przetłumaczyła mi
przepis z niemieckiego mogę podzielić się z
Wami tymi
smacznymi żytnimi pierniczkami.
A dokładnie przepis pochodzi
ze tej strony.
Składniki
na ok. 140 sztuk:
500g mąki żytniej razowej
300g mąki orkiszowej (ja użyłam tylko żytniej)
400g brązowego cukru
12 łyżek miodu
4 duże jajka
90g masła w temp. pokojowej
2 łyżeczki sody
20g przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka zmielonych gozdzików
skórka starta z 1 cytryny
20g gorzkiego kakao
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
60g kandyzowanej skórki cytrynowej
100g rodzynek
140g orzechów laskowych
2 żółtka +3 łyżki mleka do posmarowania wierzchu
obrane migdały (u mnie bez)
500g mąki żytniej razowej
300g mąki orkiszowej (ja użyłam tylko żytniej)
400g brązowego cukru
12 łyżek miodu
4 duże jajka
90g masła w temp. pokojowej
2 łyżeczki sody
20g przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka zmielonych gozdzików
skórka starta z 1 cytryny
20g gorzkiego kakao
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
60g kandyzowanej skórki cytrynowej
100g rodzynek
140g orzechów laskowych
2 żółtka +3 łyżki mleka do posmarowania wierzchu
obrane migdały (u mnie bez)
Na małym ogniu podgrzać miód z cukrem ciągle mieszając.
W dużej misce
dobrze wymieszać mąkę,
przyprawy i resztę suchych składników oraz
drobno
posiekane bakalie.
Stopniowo dodawać podgrzany miód z cukrem.
Następnie
jajka i masło.
Zagnieść twarde brązowe ciasto
(można pomóc sobie
robotem kuchennym:)
Następnie ciasto zawinąć w folię i zostawić
na noc w
chłodnym miejscu (ale nie lodówce-autorka
trzymała w mało ogrzewanym pokoju - ja garażu)
kawałku wałkować na ok. 5mm.
Wykrawać pierniczki.
Każdy posmarować
żółtkiem zmieszanym
z mlekiem i położyć migdała.
Piec ok. 10 minut w 180
stopniach.
Ostudzić i przechowywać w metalowej puszce.
Pierniczki
miękną już po dwóch dniach
ale jeszcze lepsze będą gdy poleżą ok. 1-2
tygodnie.
wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńjuż od dłuższego czasu poszukiwałam fajnego przepisu na pierniki z mąki żytniej razowej :D
pozdrawiam :D
Super pierniczki, na świąteczny stół idealne :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Słyszałam ze z mąki żytniej wychodzą najlepsze pierniki. Możesz to potwierdzić?
OdpowiedzUsuńTo zależy co kto lubi. Nam smakują:)
Usuńtakie pudełko wypełnione po brzegi piernikami byłoby cudnym prezentem
OdpowiedzUsuńteż robię pierniki z mąki żytniej ale nie dodaje miodu do nich:) są bardzo dobre niczym się nie różnią w smaku od tych na pszennej mące a są dużo zdrowsze:) piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuń