Po muffinkach chciałam w
końcu spróbować jak
smakują cupcakes.
I o ile same babeczki są pycha
to krem maślany nie specjalnie
przypadł mi do gustu.
Przepis ze stronyjoy of baking.
Składniki na 12 sztuk:
113g miękkiego masła
130g cukru
3 duże jajka
195g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
60ml mleka
aromat waniliowy
Składniki na krem maślany*:
113g miękkiego masła
2 szklanki cukru
pudru (ja dałam3/4)
aromat waniliowy
2 łyżki mleka
ewentualne barwnik w
dowolnym kolorze
W misce utrzeć masło i cukier
na puszystą masę.
Ucierając dodawać po 1 jajku
oraz aromat i skórkę.
W drugiej misce wymieszać mąkę,
proszek i sól.
Dodawać stopniowo na przemian z
mlekiem do ucieranej masy.
Ciasto nałożyć do foremki muffinkowej
wyłożonej papilotkami.
Piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku ok. 20 minut.
Po upieczeniu ostudzić.
Na krem utrzeć masło,
dodać cukier puder i aromat.
Ja dodałam jeszcze troszkę
czerwonego barwnika.
*po zmniejszeniu ilości cukru
kremu starczyło mi tylko na 6 babeczek
Wyglądają cudnie!:)
OdpowiedzUsuńA jaki krem byś proponowała w zamian?
Następnym razem chyba zrobię budyniowy lub z kremówki 36%.
OdpowiedzUsuńależ mi się podobają takie babeczki nic tylko zjeść
OdpowiedzUsuńProszę o radę. Chciałabym kupić rękaw cukierniczy żeby robić takie piękne ozdoby. Może mi Pani coś doradzić? Czy każda końcówka będzie pasować do dowolnego rękawa, łącznie z jednorazowym?
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję
Ja używam jednorazówek (używam kilka razy:)i wtedy wystarczy obciąć koniec rękawa (woreczka) i możemy dostosować każdą tylkę (końcówkę.)Nie używam couplerów czyli przejściówek bo uważam to za zbędne. Można też kupić gotowy zestaw i wtedy będzie rękaw z przejściówkami i kilkoma końcówkami. Wybór zostawiam tobie:)
OdpowiedzUsuńDokładnie używam takich: http://www.tortownia.pl/sklep,1481,59,Worki_dekoratorskie_z_folii_antyposlizgowe_10_sztuk_36_cm.html
OdpowiedzUsuń