Strony

20 maj 2011

Chleb ze słonecznikiem na zakwasie


Jestem z siebie dumna:)))

Upiekłam swój pierwszy chleb
na
zakwasie i wyszedł super.
Ciemny chleb z ziarnami słonecznika,

właśnie taki jak lubię najbardziej.
Reszta zakwasu leży sobie w lodówce

więc niedługo znów coś upiekę:))

Przepis z książki, którą
niedawno
dostałam
"Vademecum domowego

wypieku pieczywa".

Składniki na
2 sztuki:

150g żytniego zakwasu

500ml ciepłej wody
 
400g mąki pełnoziarnistej
  niecałe 300g mąki pszennej
30g soli

200g ziaren słonecznika +trochę do
posypania wierzchu


Wszystkie składniki umieścić w
misce i dokładnie wymieszać.

Przyznaję się, że wymieszałam mikserem (ciasto dość gęste).
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Po tym czasie uformować dwa okrągłe bochenki,
posypać je ziarnami,
położyć na blaszce do pieczenia,
przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1h.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Chlebki piec ok. 30-40 minut.

Wystudzić na metalowej kratce.


2 komentarze: