![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8GaSU1lDAUkV4j9hVqRWLTTRyZfTGD6UP2OmHYGw1WAXHdan-m_82UFqRADNfUNhF_-dit15nSWeNb4zDge7hODsPruejYGVozIgWjzUVR58W-Jc8-Y3okjoyUt8Go_EkMDSJGt6TanmM/s640/a+chleb3.jpg)
Jestem z siebie dumna:)))
Upiekłam swój pierwszy chleb
na zakwasie i wyszedł super.
Ciemny chleb z ziarnami słonecznika,
właśnie taki jak lubię najbardziej.
Reszta zakwasu leży sobie w lodówce
więc niedługo znów coś upiekę:))
Przepis z książki, którą
niedawno dostałam
"Vademecum domowego
wypieku pieczywa".
Składniki na
2 sztuki:
150g żytniego zakwasu
500ml ciepłej wody
400g mąki pełnoziarnistej
niecałe 300g mąki pszennej
30g soli
200g ziaren słonecznika +trochę do
posypania wierzchu
Wszystkie składniki umieścić w
misce i dokładnie wymieszać.
Przyznaję się, że wymieszałam mikserem (ciasto dość gęste).
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Po tym czasie uformować dwa okrągłe bochenki,
posypać je ziarnami, położyć na blaszce do pieczenia,
przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1h.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Chlebki piec ok. 30-40 minut.
Wystudzić na metalowej kratce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhaevoZ0UwOuWxd38UYCjh5MolgXOuX5pKO8ZY0dTOWaYT-f39AwuFtgcFakmvF7QzUsDw9ZFViNzW9EQS5SqHTDij11u_1YhMNl02Fweev5_6YvQ6eyprP2pu4yyl0gRyFjj5I-Vxu12yt/s640/a+chleb2.jpg)
gratulacje z okazji pierwszego chleba:) też się powoli przymierzam:)
OdpowiedzUsuńDzięki:))
OdpowiedzUsuń