Dzisiaj dla odmiany będzie
ciasto ze śliwkami:))
Bardzo prosty przepis-jak zawsze
w przypadku ciasta francuskiego.
No chyba, że ciasto
zechcemy zrobić sobie sami:))
Składniki
na blaszkę 24x30cm:
1 opakowanie ciasta francuskiego
( u mnie świeże-275g)
ok. 1/2kg śliwek
1 żółtko+1 łyżka mleka do
posmarowania wierzchu
cukier puder
Ciastem wyłożyć dno blaszki
zawijając jego boki do góry.
Spód nakłuć widelcem.
Ułożyć połówki śliwek,
ciasto posmarować żółtkiem
zmieszanym z mlekiem.
Piec 20- 30 minut w 200 stopniach.
Po ostygnięciu posypać pudrem.
ciasto ze śliwkami:))
Bardzo prosty przepis-jak zawsze
w przypadku ciasta francuskiego.
No chyba, że ciasto
zechcemy zrobić sobie sami:))
Składniki
na blaszkę 24x30cm:
1 opakowanie ciasta francuskiego
( u mnie świeże-275g)
ok. 1/2kg śliwek
1 żółtko+1 łyżka mleka do
posmarowania wierzchu
cukier puder
Ciastem wyłożyć dno blaszki
zawijając jego boki do góry.
Spód nakłuć widelcem.
Ułożyć połówki śliwek,
ciasto posmarować żółtkiem
zmieszanym z mlekiem.
Piec 20- 30 minut w 200 stopniach.
Po ostygnięciu posypać pudrem.
Ale ładniutkie... niby nic skomplikowanego a jaki efekt! :)
OdpowiedzUsuńŚliczne! :-)
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie :) jutro pojawi się na moim stole!
OdpowiedzUsuń