Strony

24 sie 2011

Ciasto francuskie ze śliwkami


Dzisiaj dla odmiany będzie
ciasto ze śliwkami:))

Bardzo prosty przepis-jak
zawsze
w przypadku ciasta
francuskiego.
No chyba, że ciasto
zechcemy
zrobić sobie sami:))

Składniki
na
blaszkę 24x30cm:
1 opakowanie ciasta francuskiego
( u mnie świeże-275g)
ok. 1/2kg śliwek
1 żółtko+1 łyżka mleka do
posmarowania wierzchu
cukier puder

Ciastem wyłożyć dno blaszki
zawijając jego boki do góry.
Spód nakłuć widelcem.
Ułożyć połówki śliwek,
ciasto posmarować żółtkiem
zmieszanym z mlekiem.
Piec 20- 30 minut w 200 stopniach.
Po ostygnięciu posypać pudrem.

3 komentarze:

  1. Ale ładniutkie... niby nic skomplikowanego a jaki efekt! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda mega apetycznie :) jutro pojawi się na moim stole!

    OdpowiedzUsuń