Strony

31 sie 2011

Filety z kurczaka na warzywach


Muszę się Wam przyznać,
że tak
naprawdę
nie lubię spędzać
zbyt wiele
czasu na gotowaniu.

Dlatego właśnie moje obiady
są tak
proste i szybkie
w przygotowaniu:)
Z pieczeniem to już
zupełnie
inna sprawa:))

Przepis pochodzi z

  "Twój przepis na zdrowie"

Składniki na 3-4 osoby:
1 pierś z kurczaka
przyprawa do drobiu ziołowa

Składniki na warzywa:
1/2 kg pomidorów
2 średnie cebule
1 bardzo mała cukinia
lub kawałek większej (ok. 200g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu z czerwonego wina
100g groszku zielonego (rozmrożonego)
sól, pieprz
bazylia, zioła prowansalskie
natka pietruszki

Mięso pokroić na cztery kotlety.
Posypać ziołowa przyprawą do drobiu.
Usmażyć na patelni na 2 łyżkach oliwy
na złoty kolor.
Zdjąć i przykryć folią aluminiową.
Pomidory sparzyć i zdjąć skórę
Pokroić w kostkę.
Cukinię i cebulę pokroić w półplasterki.
Na pozostały po smażeniu mięsa tłuszcz
wrzucić cebulę i przeciśnięty przez
praskę czosnek.
Chwilkę razem smażyć.
Wlać ocet i dodać pomidory.
Smażyć ok. 10 minut i dodać cukinię
oraz sól, pieprz i zioła.
Zmniejszyć gaz i gotować aż sos zgęstnieje
(woda z pomidorów musi odparować).
Na końcu dodać groszek.
Na patelnię włożyć znowu kotlety.
Podgrzewać ok. 5 minut.
Posypać posiekaną pietruszką

 

3 komentarze:

  1. jak lekko, w sam raz na ostatni letni post. I wiesz? za to lubię Twoje przepisy - moze i czasu w kuchni niewiele, ale efektownie i z pomysłem. Super!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekkie, zedrowe, smakowite.. W sam raz cos dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń