Strony

2 sie 2011

Gołąbki tradycyjne


Dzisiaj coś z kuchni polskiej.

Tradycyjne domowe gołąbki.

Takie pamiętam z domu
i takie
najbardziej lubię:)


Składniki:
1 średniej wielkości biała kapusta

1/2kg karkówki

1/2-3/4 szklanki surowego ryżu

1 cebula
3 łyżeczki przecieru pomidorowego

sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy


Ryż ugotować na półmiękko (ok. 10 minut).
Mięso zmielić razem z cebulą.

Dodać ugotowany ryż.
Przyprawić do smaku sola i pieprzem.

Z kapusty wyciąć głąba.
W dużym garnku zagotować wodę.

Dodać troszkę oliwy.

Do wody włożyć całą kapustę.
Gotować ok. 5 minut.
Zdejmować kolejno wierzchnią warstwę liści.
Na każdy liść nałożyć farsz.

Zwinąć jak krokiety.
W garnku układać warstwami gołąbki.

Zalać je wodą (do 3/4 wysokości).

Dodać przyprawy.

Dusić ok. 45 minut na małym ogniu.

Pod koniec dodać przecier pomidorowy.
Można zagęścić sos mąką .

5 komentarzy:

  1. Ja ostatnio pokochałam gołąbki z kaszą gryczaną więc dawno nie robiłam tych z ryżem i tak jakoś mi się zatęskniło:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można je zrobić w zwykłym naczyniu żaroodpornym gotując na gazie?? I czy zamiast karkówki może być mięso mielone np. z indyka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można je zrobić w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub na gazie jeśli mamy pewność, że naczynie nie pęknie.
      Mięso może być drobiowe lub mieszane.

      Usuń
  3. Ja osobiście do gołąbków zawsze daje surowy ryż a cebulę podsmażam i dodaje do mięsa czosnek

    OdpowiedzUsuń