Dzisiaj coś z kuchni polskiej.
Tradycyjne domowe gołąbki.
Takie pamiętam z domu i takie
najbardziej lubię:)
Składniki:
1 średniej wielkości biała kapusta
1/2kg karkówki
1/2-3/4 szklanki surowego ryżu
1 cebula
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
Ryż ugotować na półmiękko (ok. 10 minut).
Mięso zmielić razem z cebulą.
Dodać ugotowany ryż.
Przyprawić do smaku sola i pieprzem.
Z kapusty wyciąć głąba.
W dużym garnku zagotować wodę.
Dodać troszkę oliwy.
Do wody włożyć całą kapustę. Gotować ok. 5 minut.
Zdejmować kolejno wierzchnią warstwę liści.
Na każdy liść nałożyć farsz.
Zwinąć jak krokiety.
W garnku układać warstwami gołąbki.
Zalać je wodą (do 3/4 wysokości).
Dodać przyprawy.
Dusić ok. 45 minut na małym ogniu.
Pod koniec dodać przecier pomidorowy.
Można zagęścić sos mąką .
Ja ostatnio pokochałam gołąbki z kaszą gryczaną więc dawno nie robiłam tych z ryżem i tak jakoś mi się zatęskniło:)))
OdpowiedzUsuńCzy można je zrobić w zwykłym naczyniu żaroodpornym gotując na gazie?? I czy zamiast karkówki może być mięso mielone np. z indyka?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można je zrobić w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub na gazie jeśli mamy pewność, że naczynie nie pęknie.
UsuńMięso może być drobiowe lub mieszane.
Translate to english please
OdpowiedzUsuńJa osobiście do gołąbków zawsze daje surowy ryż a cebulę podsmażam i dodaje do mięsa czosnek
OdpowiedzUsuń