Strony

14 sie 2011

Drożdżowe okulary ze śliwkami


Dzisiaj jeden z moich starszych

przepisów na bułeczki
w kształcie
okularów
ze śliwkami.

Składniki
na ok. 25 sztuk:
500g mąki
30g świeżych drożdży
250ml letniego mleka
60-70g cukru
1 jajko
60g masła
1/2 łyżeczki soli 1 cukier waniliowy
śliwki (ok. 25 sztuk)


1 białko+1 łyżka mleka do
posmarowania wierzchu


Składniki na kruszonkę:

125g mąki

60g cukru
60g masła

Całą mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w mleku.
Wlać do mąki.
Dodać cukry, jajko, sól i rozpuszczone masło.
Zagnieść ciasto.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż
podwoi
swoją objętość (60-90 minut).
Po tym czasie ciasto znów krótko zagnieść.
Rozwałkować na grubość ok. 1cm i wycinać
paski
o szerokości ok. 3cm i długości 30cm.
Następnie każdy zwinąć w wałeczek
i zawinąć do środka, tworząc ósemkę.

Spłaszczyć dłonią i w środki powkładać śliwki

(połówki lub cząstki, jeśli śliwki są bardzo duże).
Posmarować ubitym z mlekiem białkiem
i posypać kruszonką z mąki zagniecionej z
cukrem i masłem (do kruszonki można dodać
pozostałe żółtko, dosypując jeśli
potrzeba troszkę mąki)

Odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.



Piec w nagrzanym do 190-200 stopni
piekarniku ok. 15-20 minut
.
Po wystudzeniu można polać je lukrem
(dobrze smakuje, gdy dodamy kilka

kropli aromatu rumowego).


4 komentarze:

  1. o matko wszystko co zrobisz wygląda tak smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. mniamiiiiiiiii! :) lubię takie wypieki :) sama wczoraj też piekłam rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi - dziś wieczorem na blogu :)

    OdpowiedzUsuń