Strony

3 sie 2011

Babeczki z jogurtem i borówkami


Dzisiaj troszkę teorii.

Chciałam napisać troszkę o różnicach
między babeczkami zwanymi

cupcakes a muffinkami ponieważ
bardzo
dużo osób je ze sobą myli:) 
  Różnią się one zdecydowanie przede
wszystkim
sposobem wykonania.
Pierwsze robi się z ciasta ucieranego czyli
najpierw uciera miękkie masło z cukrem,

dodaje jajka, mleko i mąkę z proszkiem.
Ozdabiane są zazwyczaj kremami. 

  Najbardziej popularny to krem
maślany (buttercream)

ale można też użyć bitej śmietany lub
tak jak ja
dzisiaj jogurtu greckiego.
W muffinkach chodzi natomiast o to, żeby
 
składniki wymieszać jak najszybciej i niezbyt
dokładnie
(inaczej babeczki wyjdą twarde).
Składniki dzieli się zazwyczaj na
suche i
mokre a pozniej ze sobą łączy.
Do muffinek dodaje się owoce, czekoladowe chipsy
ale raczej
nie ozdabia się wierzchu.
W niektórych przypadkach lukrem lub
polewą.
I tyle:)))
Składniki
na 10-11 sztuk:

125g mąki

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli
100g miękkiego masła 120g cukru
2 jajka

1/4 szklanki mleka
aromat waniliowy
 
Składniki na masę jogurtową:
1 jogurt grecki (ok. 440g)

2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

borówki lub inne owoce

W misce zmieszać mąkę z proszkiem i solą.
  W drugiej ubić miękkie masło z cukrem.
Dodawać po jednym jajku i aromat.
Na końcu dodać mleko i mąkę.
Ciasto wlać do formy muffinkowej
do 3/4 wysokości.
Piec w 180 stopniach ok. 20 minut.

Wyjąć i ostudzić.
Przygotować masę jogurtową.

Jogurt wymieszać z cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.
Gdy przestygnie wlać do masy.
Odstawić do lodówki aż troszkę stężeje.
 
Nakładać na babeczki i dekorować owocami.

2 komentarze:

  1. Fajnie wyglądają z tymi fioletowymi piegami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienite! A jak wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń