Postanowiłam spróbować jak będzie
smakowała zwykła drożdżówka,
którą zazwyczaj robię tylko z kruszonką,
kiedy na wierzch dodam jeszcze owoce.
Powiem, że jak najbardziej smakowała:)
Muszę jednak dodać, że ciasto
jest w niej bardziej zbite
tak jak w drożdżówce właśnie.
Ale największą zaletą tego ciasta jest natomiast
to, że jest bardzo proste i zawsze pięknie wrasta.
No i nie trzeba sobie przy nim brudzić rączek:))
Składniki na blaszkę 25x40cm:
50g świeżych drożdży 300ml letniego mleka 100g cukru
600g mąki pszennej
1 jajko +1 jajko do posmarowania wierzchu
80g masła
ok. 1/2 kg owoców
Składniki na kruszonkę:
1 łyżka masła 2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
1/3 łyżeczki cynamonu
Drożdże włożyć do miseczki i zasypać 2 łyżkami cukru.
Poczekać chwilkę aż się rozpuszczą.
Mąkę i resztę cukru wsypać do miski.
Dodać stopione i przestudzone masło,
lekko ubite jajko (temp. pokojowa),
szczyptę soli oraz letnie mleko.
Na końcu wlać drożdże. Ciasto wyrobić hakami miksera.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia
na ok. 30-40 minut.
Po tym czasie przełożyć do blaszki.
Posmarować roztrzepanym
jajkiem i nałożyć owoce. Ze składników zagnieść ciasto na kruszonkę.
Posypać ciasto. Odstawić na ok. 20 minut do
ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni ok. 30 minut.
drożdżówka z owocami jest pyszna, szczególnie takimi kwaskowymi jak śliwki.
OdpowiedzUsuńBardzo spodobał nam się Twój blog, dlatego korzystając z okazji, chcielibyśmy nominować go do wyróżnienia One Lovely Blog Award, które znajduje się wraz z zasadmi konkursu na naszej kociej stronie http://www.blok.koty2.com/one-lovely-blog-award-nominacja-dla-kotow-2/ Pozdrawiamy ciepło, Koty 2.
OdpowiedzUsuńZrobione i już zjedzone:) Moje 2 letnie dziecko wtrąbiło 1/3 blachy:))) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mu smakowało:))
OdpowiedzUsuńsuper przepis , ciasto proste w wykonaniu i przepyszne Dorota
OdpowiedzUsuń