Strony

1 paź 2013

Ciasto zebra


Ostatnio sięgam do klasyki wypieków.
 Do takich właśnie  ciast zalicza się zebra. 
Taka prosta babka w paski:)

Składniki na tortownicę 26 cm:
5 jajek
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 szklanka oranżady gazowanej
aromat arakowy

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka.
Następnie wsypać mąkę z mieszaną z proszkiem do
pieczenia. Wlać olej, oranżadę i troszkę aromatu.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki
mąki a do drugiej 2 łyżki kakao. Wlewać na przemian
na dno tortownicy po 1 łyżce ciasta. Piec w 180
stopniach około 1 godzinę.


* Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy.

18 komentarzy:

  1. Oj ile to już lat minęło od kiedy ostatni raz jadłam "zebrę", aż wstyd się przyznać. Ciasto jest pyszniutkie ale u ciebie zdecydowanie bardziej malownicze. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniały mi się smaki dzieciństwa! Muszę dzieciom mym przypomnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest moja słabość, uwielbiam ją we wszystkich odmianach, przepięknie Ci wyszła, pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zebra to świetne ciasto! Sama ostatnio robiłam i widzę mamy ten sam przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. ... z kawą w zimne wieczory - pyszność :)!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam ciasto zebra. przypomina mi każdą klasową wigilię w gimnazjum, bo zawsze je koleżanka przynosiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. tak, to rzeczywiście klasyk, jedno z pierwszych ciast jakie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam zebrę w planach Twoja wygląda zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj,czy można czymś zastąpić oranżadę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić ale musi być to coś gazowanego np. woda gazowana.

      Usuń
    2. Dziękuję,więc dziś zabieram się pieczenia:)Twoja zeberka wygląda pięknie.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
    3. Super przepis wyszła taka sama jak na zdjęciu

      Usuń