Ostatnio sięgam do klasyki wypieków.
Do takich właśnie ciast zalicza się zebra.
Taka prosta babka w paski:)
Składniki na tortownicę 26 cm:
5 jajek
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 szklanka oranżady gazowanej
aromat arakowy
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka.
Następnie wsypać mąkę z mieszaną z proszkiem do
pieczenia. Wlać olej, oranżadę i troszkę aromatu.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki
mąki a do drugiej 2 łyżki kakao. Wlewać na przemian
na dno tortownicy po 1 łyżce ciasta. Piec w 180
stopniach około 1 godzinę.
* Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy.
Oj ile to już lat minęło od kiedy ostatni raz jadłam "zebrę", aż wstyd się przyznać. Ciasto jest pyszniutkie ale u ciebie zdecydowanie bardziej malownicze. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńświetne! i pyszne:)
OdpowiedzUsuńPrzypomniały mi się smaki dzieciństwa! Muszę dzieciom mym przypomnieć :)
OdpowiedzUsuńto jest moja słabość, uwielbiam ją we wszystkich odmianach, przepięknie Ci wyszła, pozdrawiam ! :)
OdpowiedzUsuńale śliczne paseczki :) mniam!
OdpowiedzUsuńwyszła idealnie!
OdpowiedzUsuńZebra to świetne ciasto! Sama ostatnio robiłam i widzę mamy ten sam przepis!
OdpowiedzUsuńPiękna zeberka;)
OdpowiedzUsuń... z kawą w zimne wieczory - pyszność :)!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto zebra. przypomina mi każdą klasową wigilię w gimnazjum, bo zawsze je koleżanka przynosiła ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczna zebra!:)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńtak, to rzeczywiście klasyk, jedno z pierwszych ciast jakie robiłam:)
OdpowiedzUsuńMam zebrę w planach Twoja wygląda zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńWitaj,czy można czymś zastąpić oranżadę?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić ale musi być to coś gazowanego np. woda gazowana.
UsuńDziękuję,więc dziś zabieram się pieczenia:)Twoja zeberka wygląda pięknie.
UsuńPozdrawiam:)
Super przepis wyszła taka sama jak na zdjęciu
Usuń