Strony

2 paź 2013

Flaki drobiowe


Kolejny z moich starych rodzinnych przepisów.
Flaki wieprzowe omijam z daleka za to te z
kurczaka lubię zjeść od czasu do czasu:)

Składniki:
1 kura rosołowa
włoszczyzna bez kapusty-ilość jaką
potrzebujemy do zwykłego rosołu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
przyprawa do zupa (najlepiej swojej roboty)
liść laurowy, ziele angielskie 

Ze wszystkich składników przygotować klasyczny rosół.
Następnie wyjąć wszystkie warzywa i mięso.
Rosół przecedzić. Mięso pokroić na małe kawałki.
Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę.
 Wrzucić z powrotem do rosołu.
Dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
Doprawić majerankiem. Podawać z pieczywem.
Moja mam robi zawsze zasmażkę ale ja
ewentualnie zgęszczam je odrobiną mąki.

2 komentarze:

  1. Polecam kiedys sprobowac z pieczonego kurczaka...Zawsze zostaje mi piers ,skrzydelka i korpus wiec wrzucam do goracego bulionu warzywnego,krotko podgotowuje,mieso oddzielam i doprawiam...A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam kiedys z kurzych zoladkow..tez dobre,pod warunkiem ze lubimy podroby :D
    ps.a ja jade teraz do Polski do mamy i beda flaki (wolowe) hiihi .Pozdrawiam Cie serdecznie:D

    OdpowiedzUsuń