Jeśli macie czasem problem co zrobić z ugotowanym
mięsem z rosołu to wystarczy zrobić krokiety.
Bardzo proste i bardzo dobre. A najlepsze z barszczem:)
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
2 jajka
troszkę oleju
mąka (na oko)
Składniki na farsz:
mięso z rosołu (najlepiej wołowe
lub mieszane)
ugotowana marchewka i cebula z rosołu
(ew. cebula usmażona)
sól, pieprz
2 jajka+bułka tarta - na panierkę
Najpierw przygotować ciasto naleśnikowe
i usmażyć naleśniki. Następnie przygotować farsz.
Mięso razem z cebulę i marchewką zmielić
w maszynce do mielenia mięsa. Doprawić solą i piperzem.
Podlać niewielką ilością rosołu żeby mięso nawilżyć.
Gotowe naleśniki nadziać mięsem i zwinąć.
Panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju.
Mniam, pychotka :)
OdpowiedzUsuńAle dawno nie robilam krokietow,mniam
OdpowiedzUsuńbardzo fajne zmiany na blogu!!! i super krokiety :)
OdpowiedzUsuńJak powiększyłam zdjęcia to jakoś mi ta cała reszta nie pasowała stąd zmiany:) Bardzo się cieszę, że się podobają:))
Usuńkażdy przepis na utylizację mięsa z rosołu jest na wagę złota:)
OdpowiedzUsuńładne zdjęcia!
pozdrawiam
Ile Pani miała tego mięsa z rosołu i ile Pani wyszło krokietów?
OdpowiedzUsuńMięsa miałam ok. 1/2 kg a ile mi wyszło krokietów dikładnie nie pamiętam ale chyba ok. 10 sztuk.
Usuń