Strony

9 paź 2013

Omlet z szynką i pieczarkami


Mama przywiozła od cioci pyszne wiejskie jajka
i postanowiłam zrobić omlet. Tym razem na wytrawnie
bo u nas częściej bywają omlety na słodko.
Wyszedł bardzo smaczny idealny na śniadanie
-jak mamy więcej czasu rano-lub na ciepłą kolację.

Składniki dla 4 osób:
8 dużych jajek 
3-4 łyżki mąki (ja użyłam pełnoziarnistą)
2 łyżki mleka

1 cebula
20 dag pieczarek
15 dag szynki
świeża bazylia (lub natka pietruszki)
sól, pieprz

Jajka zmiksować z mlekiem i mąką.
Dodać sól i pieprz. Pieczarki i cebulę pokroić 
w drobną kosteczkę i usmażyć na oleju.
Bazylię porwać na mniejsze kawałki. 
Na patelni rozgrzać troszkę oleju. Ja smażyłam
 na patelni 24 cm. Wlać ciasto (ok. 60 ml) 
rozprowadzić  równo po patelni i od razu wrzucić 
na niego troszkę cebuli  z pieczarkami, pokrojoną
 szynkę i  bazylię. Gdy ta strona się zetnie przewrócić
 na drugą i chwilkę dosmażyć. Z resztą ciasta postąpić
tak samo. Podawać udekorowane bazylią lub natką.

* Z podanej ilości wychodzi 4-5 niewielkich omletów.

2 komentarze: