Mama przywiozła od cioci pyszne wiejskie jajka
i postanowiłam zrobić omlet. Tym razem na wytrawnie
bo u nas częściej bywają omlety na słodko.
Wyszedł bardzo smaczny idealny na śniadanie
-jak mamy więcej czasu rano-lub na ciepłą kolację.
Składniki dla 4 osób:
8 dużych jajek
3-4 łyżki mąki (ja użyłam pełnoziarnistą)
2 łyżki mleka
1 cebula
20 dag pieczarek
15 dag szynki
świeża bazylia (lub natka pietruszki)
sól, pieprz
Jajka zmiksować z mlekiem i mąką.
Dodać sól i pieprz. Pieczarki i cebulę pokroić
w drobną kosteczkę i usmażyć na oleju.
Bazylię porwać na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać troszkę oleju. Ja smażyłam
na patelni 24 cm. Wlać ciasto (ok. 60 ml)
rozprowadzić równo po patelni i od razu wrzucić
na niego troszkę cebuli z pieczarkami, pokrojoną
szynkę i bazylię. Gdy ta strona się zetnie przewrócić
na drugą i chwilkę dosmażyć. Z resztą ciasta postąpić
tak samo. Podawać udekorowane bazylią lub natką.
* Z podanej ilości wychodzi 4-5 niewielkich omletów.
jak pyszniutko wygląda! :) uwielbiam
OdpowiedzUsuńkiedyś bardzo lubiłam takie omlety :) muszę znowu sobie zrobić :)
OdpowiedzUsuń