Od jakiegoś czasu zachwycam się pasztetami.
Nie mięsnymi jednak a warzywnymi.
Robiłam już z selera i cukinii. Teraz przyszła
pora na pasztet z warzyw. Napiszę jedno
jest pyszny. Zachęcam do zrobienia bo warto:)
Składniki:
1/2 kg selera korzeniowego
150g marchewki
50g pietruszki
150g cebuli
1 puszka białej fasoli
(może też być ciecierzyca)
300g pieczarek
5 jajek
200g masła
1 szklanka bułki tartej
250ml wywaru jarzynowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
Seler, marchewkę, pietruszkę i cebulę obrać
i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ugotować do miękkości w wywarze z dodatkiem masła.
Przestudzić. Pieczarki drobno pokroić i usmażyć
na patelni na oleju do całkowitego odparowania wody.
Pod koniec posypać solą i pieprzem. Ugotowane
warzywa wymieszać z pieczarkami, zmieloną fasolą,
jajkami, bułką tartą oraz przyprawami. Masę przełożyć
do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Piec około 1 godziny 15 minut w 180 stopniach.
* Przepis pochodzi z Wielkiego Żarcia ale
ja wypatrzyłam go na blogu Uwielbiam gotować.
warzywne pasztety są najlepsze!
OdpowiedzUsuńOoo tak, pasztety warzywne są bardzo dobre. Twój pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię pasztety warzywne, ten wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis. Wart wypróbowania.
OdpowiedzUsuńPyszny i zdrowy, do wypróbowania ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPasztety warzywne są wyśmienite i zdrowe. Robiłam jakiś czas temu z cukinią i był pyszny. Z chęcią teraz wypróbuję ten. Na pewno jest pyszny i wygląda bardzo zachęcająco.
OdpowiedzUsuńNam również bardzo smakował ten bezmięsny pasztet :) Cieszę się bardzo, że go zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńp.s. Jak zapewne wiesz uwielbiam Twojego bloga i przepisy, często inspiruję się Twoimi pomysłami :)
pozdrawiam ciepło,
Ilona :))
Czym można zastąpić szklankę bułki tartej? Ugotowanym ryżem czy może płatkami ryżowymi?
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że nigdy w ten sposób nie zastępowałam bułki tartej. Możesz spróbować ryżem lub może kaszą manną ale trudno mi powiedzieć czy wyjdzie dobre.
Usuń