Miałam upiec coś bardziej Halloweenowego
ale niestety niezbyt dobrze się czuję
więc będą ciasteczka dyniowe, które
popełniłam w tamtym tygodniu:)
Ciastka wychodzą miękkie i smakowite:)
Składniki na ok. 25-30 sztuk:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu (ja dałam mniej)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 szklanka cukru
1/2 szklanki miękkiego masła
1 szklanka puree z dyni
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Zmieszać mąkę, sodę, proszek, sól, cynamon i gałkę w misce.
W drugiej utrzeć miękkie masło (miękkie tzn. w temp.
pokojowej) z cukrem. Dodać puree z dyni, jajko i ekstrakt.
Na końcu ciągle ucierając wsypywać mąkę.
Za pomocą dużej łyżki wykładać na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia ciastka i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około 13-15 minut.
Po ostudzeniu można każde ciastko polukrować.
*Przepis pochodzi ze strony Very Best Baking.
Moze i nie strrraszne, ale na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńI bardzo fajne ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńŚliczny mają kolorek :)
OdpowiedzUsuńwygladają pysznie:)
OdpowiedzUsuńmam pytanko, ile to jest pół szklanki miękkiego masła, nigdy nie wkładałam masła do szklanki, bez sensu jest je wkładać, do szklanki aby potem wyjąc ponownie. Mogę prosić o podanie gramatury lub cos w rodzaju pól kostki? Dzięki z góry za odpowiedz, napaliłam się na te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńjest to ok. 150 g masła.
Usuńpiekłam wielokrotnie te ciasteczka i są pyszne:)
OdpowiedzUsuń