Pyszna, gęsta zupa z
dyni z jabłkiem i curry.
Na jesienne dni bezcenna:)
Składniki dla ok. 4 osób:
1 kg dyni (bez pestek i skóry)
1 duża cebula
1 duże jabłko
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
4 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
1/2 szklanki mleka
Oczyszczoną i obraną dynię pokroić
w dużą kostkę.
Jabłko obrać, oczyścić z nasion
i też pokroić w sporą kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę (też:)
Do garnka dodać masło i oliwę.
Gdy się roztopi wrzucić cebulę, zeszklić.
Dodać jabłko i dynię.
Wsypać curry i paprykę.
Przykryć i dusić ok. 3 minuty.
Następnie wlać bulion i dusić
aż wszystko zmięknie (ok. 30 minut).
Zmiksować blenderem na krem.
Wlać mleko.
Doprawić solą i pieprzem.
Oj pyszności:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię zupy z dodatkiem jabłek :) pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie cieszy oko i to pewnie kwaskowe jabłuszko fajnie kontrastuje ze słodkawą dynią. :)
OdpowiedzUsuńwidziałam wreszcie dynię w sklepie, a taka zupa chodzi za mną dłuższy czas. może się w końcu zbiorę do jej przygotowania :d
OdpowiedzUsuńale nie jadłam nigdy takie z jabłkiem. hmm.. ciekawa ;]
OdpowiedzUsuńuwielbiam... ta w wersji z jablkiem to podobno angielska tradycja... ta z marchewka francuska...
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć:)
UsuńCzy ona jest również dobra następnego dnia? Chciałabym ją zrobić na niedzielę, ale nie sęk w tym, że w niedzielę właśnie będę miała czas tylko na podgrzanie:)
OdpowiedzUsuńSpokojnie można ją zrobić dzień wcześniej.
UsuńRobię tę zupę już kolejny raz, akurat udało mi się dorwać dynię :) I nadal ją polecam! :)
UsuńMam zamiar ugotować tą zupkę i mam pytanie: Jaka mniej więcej porcja wychodzi z tego przepisu ??
OdpowiedzUsuńPorcja dla ok. 4-5 osób.
Usuńwykorzystałam zamiast surowej dyni - dynię "ze słoika", słodką z cynamonem - zupa równie genialna!
OdpowiedzUsuńCzy to jest naprawdę dobre??? nigdy nie jadłam potraw z dyni...
OdpowiedzUsuńTo zależy co kto lubi. To też była moja pierwsza zupa z dyni i mnie bardzo smakowała.
Usuń