Jeśli lubicie cynamonowe smaki
to te ciasteczka też powinny
przypaść Wam do gustu.
Nam przypadały i to jak:)
Przepis z tej strony.
Składniki na ok. 25-30szt.
1/2 szklanki miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1 szklanka startej cukinii
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/2 szklanki rodzynek (niekoniecznie)
W misce ubić masło z cukrem.
Dodać jajko, cukinię i ekstrakt.
W drugiej misce zmieszać mąkę, sodę,
proszek do pieczenia, cynamon i sól.
Dodać do mokrych składników i wymieszać
tylko do nawilżenia składników.
Na końcu dodać rodzynki.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę
wykładać po jednej łyżce* ciasta zachowując odstępy.
Piec w 190 stopniach ok.10-13 minut.
Zostawić do ostudzenia.
*ja użyłam niewielkiej łyżki
do lodów.
Bardzo fajny przepis;) Akurat szukam przepisów na wykorzystanie cukinii, ale ciasteczek nigdzie wcześniej nie widziałam;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na przemycenie cukinii :)pięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciacha! na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń