Strony

1 paź 2012

Cukiniowe ciacha



Jeśli lubicie cynamonowe smaki
to te ciasteczka też powinny
przypaść Wam do gustu.
Nam przypadały i to jak:)
Przepis z tej strony.

Składniki na ok. 25-30szt.
1/2 szklanki miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1 szklanka startej cukinii
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/2 szklanki rodzynek (niekoniecznie)

W misce ubić masło z cukrem.
Dodać jajko, cukinię i ekstrakt.
W drugiej misce zmieszać mąkę, sodę,
 proszek do pieczenia, cynamon i sól.
Dodać do mokrych składników i wymieszać
tylko do nawilżenia składników.
Na końcu dodać rodzynki.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę
wykładać po jednej łyżce* ciasta zachowując odstępy.
Piec w 190 stopniach ok.10-13 minut.
Zostawić do ostudzenia.

*ja użyłam niewielkiej łyżki
do lodów.

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis;) Akurat szukam przepisów na wykorzystanie cukinii, ale ciasteczek nigdzie wcześniej nie widziałam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na przemycenie cukinii :)pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne ciacha! na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń