Dzisiaj coś dla zwolenników
bezmięsnego i zdrowego odżywiania.
Pierogi z farszem z soczewicy.
Nam smakowały a najbardziej
po podsmażeniu na patelni:)
Składniki na ciasto:
1/2 porcji z tego przepisu
lub wg. własnego
Składniki na farsz:
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 średnie ziemniaki
2 cebule
1 jajko
sól, pieprz
majeranek
Soczewice zalać wodą i odstawić
na całą noc.
Rano odcedzić, zalać świeżą
wodą i ugotować do miękkości.
Odcedzić i zostawić aż ostygnie.
Ziemniaki ugotować
w mundurkach, jajko na twardo.
Zostawić do ostudzenia.
Ugotowaną soczewicę zmielić
w maszynce do mielenia mięsa razem
z ziemniakami i jajkiem.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić
na oleju, dodać do farszu.
Doprawić do smaku solą,
pieprzem i suszonym majerankiem.
Przygotować ciasto na pierogi.
Rozwałkować i lepić pierogi
nakładając po ok. 1łyżeczce nadzienia.
Zlepiać i gotować w osolonej wodzie.
1/2 porcji z tego przepisu
lub wg. własnego
Składniki na farsz:
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 średnie ziemniaki
2 cebule
1 jajko
sól, pieprz
majeranek
Soczewice zalać wodą i odstawić
na całą noc.
Rano odcedzić, zalać świeżą
wodą i ugotować do miękkości.
Odcedzić i zostawić aż ostygnie.
Ziemniaki ugotować
w mundurkach, jajko na twardo.
Zostawić do ostudzenia.
Ugotowaną soczewicę zmielić
w maszynce do mielenia mięsa razem
z ziemniakami i jajkiem.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić
na oleju, dodać do farszu.
Doprawić do smaku solą,
pieprzem i suszonym majerankiem.
Przygotować ciasto na pierogi.
Rozwałkować i lepić pierogi
nakładając po ok. 1łyżeczce nadzienia.
Zlepiać i gotować w osolonej wodzie.
Uwielbiam pierogi pod kazda postacia!
OdpowiedzUsuńZ soczewicą są pyszne !!
OdpowiedzUsuńsoczewice mam więc zrobię na pewno niebawem :)
OdpowiedzUsuń