Strony

6 paź 2012

Pierogi z soczewicą


Dzisiaj coś dla zwolenników
bezmięsnego i zdrowego odżywiania.
Pierogi z farszem z soczewicy.
Nam smakowały a najbardziej
po podsmażeniu na patelni:)


Składniki  na ciasto:
1/2 porcji z tego przepisu
lub wg. własnego

Składniki  na farsz:
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 średnie ziemniaki
2 cebule
1 jajko
sól, pieprz
majeranek

Soczewice zalać wodą i odstawić
na całą noc.
Rano odcedzić, zalać świeżą
wodą i ugotować do miękkości.
Odcedzić i zostawić aż ostygnie.
Ziemniaki ugotować
w mundurkach, jajko na twardo.
Zostawić do ostudzenia.
Ugotowaną soczewicę zmielić
w maszynce do mielenia mięsa razem
 z ziemniakami i jajkiem.


Cebulę drobno pokroić i zeszklić
na oleju, dodać do farszu.
Doprawić do smaku solą,
pieprzem i suszonym majerankiem.
Przygotować ciasto na pierogi.
Rozwałkować i lepić pierogi
nakładając po ok. 1łyżeczce nadzienia.
Zlepiać i gotować w osolonej wodzie.

3 komentarze: