Strony

17 mar 2011

Pierogi z mięsem


Dzisiaj kuchnia polska czyli
pierogi z nadzieniem
z cielęciny.
Moje dziecko woli
je nawet
od tych
z serem na słodko:))
Ciasto z niezawodnego przepisu bajaderki.
Farsz trochę na "oko"
z przepisu własnego;)
Składniki na
ciasto
( 60-80szt):
4 szklanki mąki
2 duże jajka

5 łyżek kwaśnej śmietany

3 łyżki oleju
szczypta soli

3/4 szklanki letniej wody

Mąkę przesiać do miski,
dodać jajka
śmietanę, olej i sól.
Zamieszać i wlewać stopniowo wodę
wyrabiając miękkie ciasto. Ciasto wyłożyć na stolnicę
i przykryć
odwróconą miską.
Zostawić, żeby odpoczęło
ok. 10-15 minut.

Następnie podzielić
je na cztery części.

Wyjmować z miski po jednej

i cienko rozwałkować.
Wycinać pierogi, nakładać farsz

i dokładnie zlepiać.

Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut.
Składniki
na farsz:

ok.70-80dag cielęciny zadniej
2-3 duże marchewki
1 -2 pietruszki

kawałek selera
1 duża cebula
sól, pieprz
listek laurowy
ziele angielskie


Do garnka włożyć mięso,
zalać zimną wodą.
Dodać ziele angielskie, liść laurowy

i pieprz w ziarenkach.
Zagotować, zmniejszyć gaz
i dodać obrane warzywa.
Gotować na małym gazie
aż mięso
i warzywa będą miękkie.

Pod koniec doprawić do smaku.

Wyjąć i zmielić mięso wraz z
marchewkami i cebulą.

Dodać trochę rosołu, żeby
farsz
nie był za suchy.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.
A na powstałym bulionie
można
zrobić pomidorówkę.
Wychodzi przepyszna:))

1 komentarz:

  1. Uwielbiam pierogi z mięsem.. i jeszcze z podsmażoną cebulką.. Ale mi smaku narobiłaś. :))

    OdpowiedzUsuń