Dzisiaj kuchnia polska czyli
pierogi z nadzieniem z cielęciny.
Moje dziecko woli je nawet
od tych z serem na słodko:))
Ciasto z niezawodnego przepisu bajaderki.
Farsz trochę na "oko"
z przepisu własnego;)
Składniki na
ciasto ( 60-80szt):
4 szklanki mąki
2 duże jajka
5 łyżek kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
szczypta soli
3/4 szklanki letniej wody
Mąkę przesiać do miski,
dodać jajka śmietanę, olej i sól.
Zamieszać i wlewać stopniowo wodę
wyrabiając miękkie ciasto. Ciasto wyłożyć na stolnicę
i przykryć odwróconą miską.
Zostawić, żeby odpoczęło
ok. 10-15 minut.
Następnie podzielić
je na cztery części.
Wyjmować z miski po jednej
i cienko rozwałkować.
Wycinać pierogi, nakładać farsz
i dokładnie zlepiać.
Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut.
Składniki
na farsz:
ok.70-80dag cielęciny zadniej
2-3 duże marchewki
1 -2 pietruszki
kawałek selera 1 duża cebula
sól, pieprz
listek laurowy
ziele angielskie
Do garnka włożyć mięso, zalać zimną wodą.
Dodać ziele angielskie, liść laurowy
i pieprz w ziarenkach.
Zagotować, zmniejszyć gaz
i dodać obrane warzywa.
Gotować na małym gazie aż mięso
i warzywa będą miękkie.
Pod koniec doprawić do smaku.
Wyjąć i zmielić mięso wraz z
marchewkami i cebulą.
Dodać trochę rosołu, żeby farsz
nie był za suchy.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
A na powstałym bulionie
można zrobić pomidorówkę.
Wychodzi przepyszna:))
na farsz:
ok.70-80dag cielęciny zadniej
2-3 duże marchewki
1 -2 pietruszki
kawałek selera 1 duża cebula
sól, pieprz
listek laurowy
ziele angielskie
Do garnka włożyć mięso, zalać zimną wodą.
Dodać ziele angielskie, liść laurowy
i pieprz w ziarenkach.
Zagotować, zmniejszyć gaz
i dodać obrane warzywa.
Gotować na małym gazie aż mięso
i warzywa będą miękkie.
Pod koniec doprawić do smaku.
Wyjąć i zmielić mięso wraz z
marchewkami i cebulą.
Dodać trochę rosołu, żeby farsz
nie był za suchy.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
A na powstałym bulionie
można zrobić pomidorówkę.
Wychodzi przepyszna:))
Uwielbiam pierogi z mięsem.. i jeszcze z podsmażoną cebulką.. Ale mi smaku narobiłaś. :))
OdpowiedzUsuń