No i w końcu mamy wiosnę;))
Korzystając z tak pięknej pogody wybraliśmy
się wczoraj na spacer. Po powrocie obiad i
oczywiście coś słodkiego. I to na szybko:))
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
( u mnie jak zawsze świeże)2 jabłka
1 jajko (białko i żółtko osobno)
troszkę cynamonu
cukier puder do posypania
Ciasto francuskie rozwinąć.
Zaznaczyć środek wzdłuż.
Na jednej połówce ułożyć
pokrojone jabłka. Posypać je cynamonem.
Drugą ponacinać (patrz fotka poniżej)
Posmarować brzegici asta białkiem.
Złożyć ciasto i zlepić dobrze brzegi.
Wierzch posmarowaćrozmąconym jajkiem
zmieszanym z 1 łyżką wody.
Piec w nagrzanym do 200 stopni
piekarniku ok. 20 minut.
Jeszcze ciepły strudel posypać cukrem pudrem.
Ciekawy przepis. Przyznam się szczerze że strudla jeszcze nigdy dotąd nie robiłam, ale przepis zapisuję bo mam francuskie ciasto i jabłka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :-)
Ja studel robilam jeszcze z rodzynkami,skorka ponaranczową kandyzowana,orzechami laskowymi pokruszonymi i sypalam cynamonem.wtedy jest mix smakow ktore super pasuja do siebie.
OdpowiedzUsuńKamila.
Uwielbiam strucle! Z reguły robię polaną syropem klonowym i posypaną orzechami,ponieważ najlepsza jaką miałam okazję zjeść w życiu, tak była właśnie podana. Teraz jednak skorzystałabym z Twojej wersji, nieco mniej kalorycznej :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny, a do tego kusi i u nas :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam strudle i w ogóle ciasta z jabłkami. Twój wygląda niebiańsko!:)
OdpowiedzUsuńStrudel to jest to! A wiecie co jest najlepsze do strudla ? Sos waniliowy. Naprawdę! Można wykorzystać taki deserek waniliowy z Lidla i polać jeszcze gorącego strudla. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńWidzę, że macie mnóstwo propozycji na strudel. Następnym razem chętnie skorzystam z Waszych podpowiedzi:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, i jaki prosty! batdzo ładne zdjęcia! pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńa ja jeszcze przełożę jabłka marcepanem....plasterek jabłka, plasterek marcepanu :)
OdpowiedzUsuń