Strony

19 mar 2011

Krokieciki z mięsem


Te krokieciki to super
pomysł
na pozbycie się
ugotowanego
mięsa z rosołu:)
Robią się szybko
a smakują
super. Najlepiej z barszczem:)

Składniki na ok.15-20szt.:
1 opakowanie
ciasta francuskiego (275g)
sezam troszkę mleka

Składniki na farsz:ugotowane mięso z rosołu drobiowe
lub wołowe (lub mieszane)
2-3 gotowane marchewka 1 cebula
sól, pieprz


Jeśli mamy ciasto mrożone rozmrozić.
Mięso z rosołu zmielić razem
z marchewkami.
Dodać drobno posiekaną
i
podsmażoną cebulkę.

Doprawić solą i pieprzem.
Dolać kilka łyżek rosołu, żeby

farsz nie był suchy.
Ciasto przekroić wzdłuż na dwie części.

Na każdą nałożyć farsz i zwinąć
w roladę.
Brzegi posmarować woda
i dobrze zlepić.
Każdą roladkę pokroić
na
4-6 cm kawałki (patrz foto).



Posmarować mlekiem
i posypać sezamem.
Piec w nagrzanym do 200 stopni
piekarniku ok. 15-20 minut.

3 komentarze:

  1. To co lubię - ciasto francuskie + coś, co pozostało po zrobieniu czegoś innego ;) Bardzo pomysłowe to zawinięcie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe i apetyczne danie. Połaczenie ciasta z farszem mięsnym.. to musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń