Strony

9 mar 2011

Surówka azjatycka



Bardzo kolorowa surówka,
która swoją nazwę
zawdzięcza 
chyba zawartości sosu sojowego w sosie:)
Przepis spisany z jakiejś gazety.

Składniki:
1 mała kapusta pekińska
lub
1/2 dużej kawałek czerwonej kapusty
1 marchewka
1/2 ogórka sałatkowego
koperek

Składniki na sos:

1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oliwy  
2 łyżki wody
szczypta mielonego imbiru
troszkę soku z cytryny
sól, pieprz

Składniki na sos wymieszać.
  Kapusty poszatkować.
Marchewkę zetrzeć na tarce
o grubych
oczkach.Koperek posiekać.
Ogórka pokroić w kostkę.
Składniki wymieszać i polać
przygotowanym sosem.

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie kolorowe surówki.:)
    Tylko mam zboczenie do wszystkich dodawać jabłko, przez co wszystkie podobnie smakują.
    Chyba pora to zmienić.;)

    OdpowiedzUsuń