Pyszne, mięciutkie bułeczki
" ósemeczki" ze słodkim miodowo-orzechowym
wierzchem.
U nas rozeszły się jak
przysłowiowe
"świeże bułeczki":))
Składniki
na 6-8 sztuk:
1/2 kg mąki pszennej
250ml ciepłego mleka
25g świeżych drożdży
70g rozpuszczonego masła
1 jajko
3-4 łyżki cukru szczypta soli
aromat cytrynowy
Składniki
na wierzch:
2 łyżki miodu
ok. 10g orzechów włoskich
Z mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru
i ok. 5 łyżek mąki przygotować rozczyn.
Powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć i odstawić do
wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki,
cukru, sól, jajko i aromat.
Dokładnie zagnieść ciasto.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia
na ok. 30 minut.
Ma podwoić objętość.
Z ciasta lepić grube wałki i zwijać
w ósemki (patrz. foto)
" ósemeczki" ze słodkim miodowo-orzechowym
wierzchem.
U nas rozeszły się jak
przysłowiowe
"świeże bułeczki":))
Składniki
na 6-8 sztuk:
1/2 kg mąki pszennej
250ml ciepłego mleka
25g świeżych drożdży
70g rozpuszczonego masła
1 jajko
3-4 łyżki cukru szczypta soli
aromat cytrynowy
Składniki
na wierzch:
2 łyżki miodu
ok. 10g orzechów włoskich
Z mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru
i ok. 5 łyżek mąki przygotować rozczyn.
Powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć i odstawić do
wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki,
cukru, sól, jajko i aromat.
Dokładnie zagnieść ciasto.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia
na ok. 30 minut.
Ma podwoić objętość.
Z ciasta lepić grube wałki i zwijać
w ósemki (patrz. foto)
Każdą bułeczkę posmarować mlekiem
i piec w 180 stopniach 15-20 minut.
Bułeczki wyjąć i odstawić na ok. 5 minut.
W tym czasie podgrzać w garnuszku miód
i posiekać bardzo drobno orzechy.
Każdą bułeczkę smarować płynnym
miodem i posypać orzechami. Odstawić aż całkowicie wystygną.
i piec w 180 stopniach 15-20 minut.
Bułeczki wyjąć i odstawić na ok. 5 minut.
W tym czasie podgrzać w garnuszku miód
i posiekać bardzo drobno orzechy.
Każdą bułeczkę smarować płynnym
miodem i posypać orzechami. Odstawić aż całkowicie wystygną.
byłyby idealne na drugie śniadanko;)
OdpowiedzUsuńMmm, pychota... Bułeczki są bardzo mięciutkie i sycące. Wierzch posypałam kruszonką, bo nie miałam orzechów włoskich. Ciasto ma idealne proporcje, naprawdę bardzo dobrze mi się z nim pracowało - nie lepiło się ani do rąk ani do blatu. Koniecznie do powtórzenia. Dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńCzy ja już mówiłam, że kocham Twoje przepisy? :D
OdpowiedzUsuńPycha,,,robiłam je kilka dni temu.
OdpowiedzUsuń