Strony

28 mar 2011

Placuszki z jabłkami


Każdy z Was ma pewnie
takie swoje dania,
które
przypominają mu dzieciństwo.
Te placuszki to właśnie smak
mojego dzieciństwa.

Moja mama smażyła je
na zsiadłym mleku.

Ja teraz używam maślanki.

Składniki na
ok. 20 sztuk:

1/2L maślanki
1 jajko
 2-3 łyżki cukru
6-8 czubatych łyżek mąki
2-3 jabłka starte na tarce
o grubych oczkach

szczypta soli

Do miski wlać maślankę.

Dodać jajko, cukier, sól i
starte jabłka.
Dodać mąkę. Ciasto powinno być bardzo gęste.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Na patelni smażyć placuszki
po kilka minut z każdej strony.



1 komentarz:

  1. racuchy z jabłkiem! kto ich nie jadał jako dziecko niech żałuje i szybko odrabia zaległości!
    aż mi leci ślinka na samo wspomnienie :)

    OdpowiedzUsuń