Strony

18 mar 2011

Zupa-krem z soczewicy



Pyszna, gęsta zupa
z czerwonej soczewicy
i pomidorów.
Super smakuje z grzankami
lub bagietką:)
Składniki na ok.4 osoby:
200g czerwonej soczewicy
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
400g pomidorów z puszki
1 L bulionu drobiowego
lub warzywnego
sól
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Do rondla o grubym dnie włożyć
pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek.
Smażyć aż cebula troszkę zmięknie.
Dodać bulion, opłukaną soczewicę
i pomidory z puszki.
Zagotować a następnie zmniejszyć
ogień i gotować ok. 40 minut
aż soczewica będzie miękka.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Całość zmiksować.
Można dodać kleks jogurtu naturalnego.

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię zupy z soczewicy (jedna nawet należy do moich ulubionych) i w ogóle soczewicę.:)
    Twoja zupa na pewno przypadłaby mi do gustu - wygląda super pociągająco.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukałam przepisów na dania z soczewicy...i znalazłam, już widzę,że przy moich wątpliwych kulinarnych zdolnościach będę w stanie zrealizować przepis ;-) Czy moge prosić o więcej?

    OdpowiedzUsuń
  3. Roniłam już kilka razy i jest po prostu rewelacyjna!

    OdpowiedzUsuń