Piekłam już kilka ciast marchewkowych
w swojej "kucharskiej karierze" ale to
zdecydowanie wyszło najlepsze.
I to nie tylko moja opinia:)
Składniki na blaszkę 24x35:
4 jajka
1 1/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
3 szklanki startej marchewki
1 szklanka pokrojonych
orzechów (u mnie bez)
Składniki na wierzch (lukier):
115g miękkiego masła
225g miękkiego serka
3-krotnie mielonego
200g cukru pudru
W misce ubić jajka z cukrem.
Dodać olej a następnie mąkę,
sodę, proszek, sól i cynamon.
Na końcu wmieszać marchewkę i orzechy.
Ciasto przełożyć do blaszki i piec
ok. 50 minut w 170 stopniach.
Wyjąć i ostudzić. Na lukier utrzeć masło,
serek i cukier. Posmarować wierzch ciasta.
uwielbiam ciasto marchewkowe :)widać, że Twoje jest tak fajnie "ubite"
OdpowiedzUsuńbajeczne!!! piękna marchewa na wierzchu :P
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! Czy chodzi o jakiś specjalny rodzaj serka, czy zwykły twaróg będzie ok?
OdpowiedzUsuńMoże być zwykły, zmielony twaróg.
UsuńWitam a jak pieczemy? Z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńPiekę z termoobiegiem.
Usuń