Strony

17 lut 2011

Ciasto marchewkowe



Piekłam już kilka ciast marchewkowych
w swojej "kucharskiej karierze" ale to
zdecydowanie wyszło najlepsze.

I to nie tylko moja opinia:) 
 

Składniki na blaszkę 24x35:  
4 jajka
1 1/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
3 szklanki startej marchewki
1 szklanka pokrojonych
orzechów (u mnie bez)
 

Składniki na wierzch (lukier):
115g miękkiego masła
225g miękkiego serka
3-krotnie mielonego  

200g cukru pudru

W misce ubić jajka z cukrem.
  Dodać olej a następnie mąkę,
sodę, proszek, sól i cynamon.
Na końcu wmieszać marchewkę i orzechy.

Ciasto przełożyć do blaszki i piec
ok. 50 minut w 170 stopniach.

Wyjąć i ostudzić. Na lukier utrzeć masło,
 
serek i cukier.  Posmarować wierzch ciasta.

6 komentarzy:

  1. uwielbiam ciasto marchewkowe :)widać, że Twoje jest tak fajnie "ubite"

    OdpowiedzUsuń
  2. bajeczne!!! piękna marchewa na wierzchu :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie! Czy chodzi o jakiś specjalny rodzaj serka, czy zwykły twaróg będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam a jak pieczemy? Z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń