Strony

17 lut 2011

Schab ze śliwkami



Dzisiaj bardzo prosty przepis na  pieczeń
 ze schabu  nadziewaną suszonymi śliwkami.
W moim rodzinnym domu nie robiliśmy

  takiej pieczeni natomiast w moje menu  
wprowadziła go teściowa, która często
 przygotowuje taki schabik na święta.

Składniki:
1-1,5kg schabu bez kości
ok. 10-20 dag suszonych śliwek-
 najlepiej kalifornijskich
  sól, pieprz
  majeranek

Mięso umyć i suszyć
papierowym ręcznikiem.
W środku ostrym nożem naciąć kieszeń.

Śliwki sparzyć gorącą wodą.

Wypełnić kieszonkę w mięsie.
Pieczeń posypać przyprawami.

Najlepiej zostawić ją wtedy na całą noc
w lodówce. Następnego dnia
włożyć do rękawa foliowego
i piec
ok.2h w 180-190 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz