Przepis posiadam w moich zbiorach już od dość dawna.
Znalazłam go kiedyś na jakimś blogu.
Jest tak prosty, że nie potrzeba do niego
żadnych specjalnych umiejętności.
Chlebek wychodzi co prawda dość
mały ale przepyszny.
Składniki:
3 szklanki przesianej mąki pszennej
Jest tak prosty, że nie potrzeba do niego
żadnych specjalnych umiejętności.
Chlebek wychodzi co prawda dość
mały ale przepyszny.
Składniki:
3 szklanki przesianej mąki pszennej
1,5 szklanki wody
1,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki suszonych drożdży
Wszystkie składniki wymieszać
1,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki suszonych drożdży
w misce (łyżką lub mikserem)
Przykryć folią i odstawić na 12-18 godzin
w temperaturze pokojowej.
Następnie ciasto trzeba odgazować
czyli wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę
i rozpłaszczyć na kształt prostokąta.
Następnie złożyć boki ciasta
do środka i uformować bochenek.
Położyć ciasto na posypaną mąką ściereczkę
(łączeniami do dołu), przykryć i odstawić do
wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Nagrzać piekarnik do 250-270 stopni.
Włożyć naczynie w którym będzie się piekł chleb
do zimnego piekarnika (musi mieć przykrywkę i być
odporne na wysoką temperaturę).
Ja piekę w naczyniu żaroodpornym o wym ok.22cm.
Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć
naczynie i włożyć do niego chleb.
Trzeba zmniejszyć temperaturę do 230 stopni i piec 30 minut.
Po tym czasie odkryć naczynie i piec jeszcze 15 minut.
Wystudzić na kratce kuchennej.
Jak by ktoś potrzebował jednak zobaczyć
wykonanie tego chlebka "wizualnie" to może to zrobić tutaj.
Przykryć folią i odstawić na 12-18 godzin
w temperaturze pokojowej.
Następnie ciasto trzeba odgazować
czyli wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę
i rozpłaszczyć na kształt prostokąta.
Następnie złożyć boki ciasta
do środka i uformować bochenek.
Położyć ciasto na posypaną mąką ściereczkę
(łączeniami do dołu), przykryć i odstawić do
wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Nagrzać piekarnik do 250-270 stopni.
Włożyć naczynie w którym będzie się piekł chleb
do zimnego piekarnika (musi mieć przykrywkę i być
odporne na wysoką temperaturę).
Ja piekę w naczyniu żaroodpornym o wym ok.22cm.
Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć
naczynie i włożyć do niego chleb.
Trzeba zmniejszyć temperaturę do 230 stopni i piec 30 minut.
Po tym czasie odkryć naczynie i piec jeszcze 15 minut.
Wystudzić na kratce kuchennej.
Jak by ktoś potrzebował jednak zobaczyć
wykonanie tego chlebka "wizualnie" to może to zrobić tutaj.
najprostszy i domowy.. więc najpyszniejszy.
OdpowiedzUsuńTy mnie chyba chcesz wykończyć;-) Przed chwilą skończyłam piec ostatnie Twoje bułki:) Od 2 tygodni nie robię nic tylko piekę i piekę;-) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńilko jeśli chodzi o mąkę to może to być mąka pszenna typ 450 - 650 czy powinna to być mąka pszenna chlebowa ?
OdpowiedzUsuńPoproszę o odpowiedź, gdyż w pieczeniu chleba dopiero " raczkuję "
Jak najbardziej może być taka mąka. Ja osobiście piekę z 480.
OdpowiedzUsuń