Strony

1 lut 2011

Chleb najprostszy



Przepis posiadam w moich zbiorach już od dość dawna.
Znalazłam go kiedyś na jakimś blogu.
Jest tak prosty, że nie potrzeba do niego
żadnych
specjalnych umiejętności.
Chlebek wychodzi co prawda dość
mały ale
przepyszny.
 
Składniki:
3 szklanki przesianej mąki pszennej
1,5 szklanki wody
1,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki suszonych drożdży

Wszystkie składniki wymieszać
w misce (łyżką lub mikserem)
Przykryć folią i odstawić na 12-18 godzin
w temperaturze pokojowej.

Następnie ciasto trzeba odgazować
czyli wyłożyć je na posypaną
mąką stolnicę
i rozpłaszczyć na kształt prostokąta.

Następnie złożyć boki ciasta
do środka i uformować bochenek.

Położyć ciasto na posypaną mąką ściereczkę
(łączeniami do
dołu), przykryć i odstawić do
wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Nagrzać piekarnik do 250-270 stopni.  
Włożyć naczynie w którym będzie się piekł chleb
do zimnego piekarnika (musi mieć
przykrywkę i być
odporne na wysoką temperaturę).
Ja piekę w
naczyniu żaroodpornym o wym ok.22cm.
Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć
naczynie i włożyć do niego chleb.

Trzeba zmniejszyć temperaturę  do 230 stopni i piec 30 minut.
Po tym czasie odkryć naczynie i piec jeszcze 15 minut.
Wystudzić na kratce kuchennej.


Jak by ktoś potrzebował jednak zobaczyć 
wykonanie tego chlebka "wizualnie" to może to zrobić tutaj.

4 komentarze:

  1. najprostszy i domowy.. więc najpyszniejszy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty mnie chyba chcesz wykończyć;-) Przed chwilą skończyłam piec ostatnie Twoje bułki:) Od 2 tygodni nie robię nic tylko piekę i piekę;-) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ilko jeśli chodzi o mąkę to może to być mąka pszenna typ 450 - 650 czy powinna to być mąka pszenna chlebowa ?
    Poproszę o odpowiedź, gdyż w pieczeniu chleba dopiero " raczkuję "

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak najbardziej może być taka mąka. Ja osobiście piekę z 480.

    OdpowiedzUsuń