Strony

10 lut 2011

Drożdżówki z dżemem


Pyszne, miękkie bułeczki z właściwie dowolnym nadzieniem.
Doskonałe na drugie śniadanie:)
Przepis z tej strony ale inny sposób
wykonania i formowania.


Składniki na ok. 15-20 sztuk:
400g mąki
80-100g cukru
25g świeżych drożdży
3 żółtka 200ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
dżem (u mnie powidła śliwkowe)
lub inne nadzienie np. serowe, jagodowe itp.
trochę mąki do podsypywania

Do mleka dodać drożdże, łyżeczkę
cukru i 4-5 łyżek mąki.

Rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany.
Dokładnie wszystko wymieszać,
przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki,
cukru, sól,
żółtka i na końcu
rozpuszczone letnie masło.
Ciasto zagnieść. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
aż podwoi swoją objętość.

Następnie podzielić ciasto na równe części.

Z każdej zrobić kulkę, spłaszczyć i na
środek włożyć
nadzienie.
Dokładnie zlepić
i uformować zgrabną bułeczkę. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować jajkiem.
Piec w 180 stopniach ok. 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz