Strony

25 lut 2011

Galaretki z kurczaka



Bardzo delikatne galaretki z kurczakiem i warzywami.  
Też niskokaloryczne. Doskonale nadają się dla
osób
dbających o linię:))

Składniki na
ok. 5-6 miseczek:

50 dag piersi z kurczaka
3 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera i pora
ziele angielskie
listek laurowy
sól, pieprz
jarzynka do zup
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki żelatyny
puszka zielonego groszku
kawałek czerwonej papryki
(u mnie bez)

Do garnka włożyć mięso, obrane
i przekrojone na mniejsze części
warzywa (marchewkę, pietruszkę, pora i selera).
Zalać 1 L zimnej wody.
Dodać ziele angielskie i listek laurowy.
Wstawić na gaz.
Gdy zacznie się gotować zmniejszyć
ogień i gotować na małym
aż mięso i warzywa będą miękkie.
Pod koniec doprawić do smaku
solą, pieprzem, jarzynką i sosem sojowym.
Mięso i warzywa wyjąć z wywaru.
Kurczaka pokroić w kostkę a
marchewkę w plasterki.
Groszek odcedzić, paprykę pokroić na paski.
Wywar przecedzić przez sitko.
Dodać trochę soku z cytryny.
Żelatynę namoczyć w małej
ilości zimnej wody.
Dodać do gorącego wywaru.
Dokładnie rozpuścić.
W miseczkach ułożyć warstwami
mięso i warzywa.
Zalać ostudzonym wywarem.
Wstawić do lodówki do stężenia.

2 komentarze:

  1. Są takie piękne... Uczciwe - niczego nie ukrywają, wszystko czym dysponują jest widoczne na pierwszy rzut oka. Ale wciąż jeszcze mogą zaskoczyć smakiem.:)
    Robiłam takie w życiu tylko raz. Mąż je chętnie, ale woli klasyczną galaretę na nóżkach, a córka od urodzenia nie tyka niczego, co z żelatyną.
    Może dlatego, że przez kilka miesięcy ciąży jadłam tylko galaretę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama zawsze takie robiła zamiast tłustych nóżek :) uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń