Strony

19 lut 2011

Ślimaczki cynamonowe


Już od bardzo dawna miałam ochotę
upiec właśnie takie bułeczki
(ślimaczki) z cynamonem.
Ostatnio się udało
i muszę powiedzieć,
że
są ....uzależniające:))
Przepis z książki "Ciasta domowe"
Bytnerowiczowej
.

Składniki
na ok. 15szt.:
500g mąki

30g świeżych drożdży
1 szklanka mleka (250ml)
80-100g cukru
1/2 łyżeczki soli
80g masła
1 opakowanie
cukru waniliowego


Składniki na nadzienie:
40g masła

100g cukru
1 łyżka cynamonu  

Z mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i mąki przygotować rozczyn.
Powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić na ok. 20 minut
do wyrośnięcia.  Następnie dodać resztę mąki, cukru,
cukier waniliowy i sól.
Na końcu rozpuszczone masło. Dokładnie wyrobić średnio
  twarde ciasto. Przykryć i odstawić aż podwoi swoją objętość.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i krótko zagnieść.
Rozwałkować na prostokąt o grubości 1/2cm.
Posmarować stopionym masłem i posypać
cukrem zmieszanym z cynamonem.

Ciasto zwinąć w roladę.

Pokroić na plastry o
grubości 2-3 cm.
Ułożyć na blaszce do pieczenia

(wyłożonej papierem lub wysmarowanej)
i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia
Piec w nagrzanym do 200 stopni
piekarniku
ok. 15-20 minut.

2 komentarze:

  1. "Ślimak, ślimak pokaż rogi,
    Dam ci sera na pierogi..."
    Ja dam sera a w zamian chcę jednego ślimaczka

    OdpowiedzUsuń