Już od bardzo dawna miałam ochotę upiec właśnie takie bułeczki
(ślimaczki) z cynamonem.
Ostatnio się udało i muszę powiedzieć,
że są ....uzależniające:))
Przepis z książki "Ciasta domowe"
Bytnerowiczowej.
Składniki na ok. 15szt.:
500g mąki
30g świeżych drożdży
1 szklanka mleka (250ml)
80-100g cukru
1/2 łyżeczki soli
80g masła
1 opakowanie
cukru waniliowego
Składniki na nadzienie:
40g masła
100g cukru
1 łyżka cynamonu
Z mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i mąki przygotować rozczyn.
Powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć i odstawić na ok. 20 minut
do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, cukru,
cukier waniliowy i sól. Na końcu rozpuszczone masło. Dokładnie wyrobić średnio
twarde ciasto. Przykryć i odstawić aż podwoi swoją objętość.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i krótko zagnieść.
Rozwałkować na prostokąt o grubości 1/2cm.
Posmarować stopionym masłem i posypać
cukrem zmieszanym z cynamonem.
Ciasto zwinąć w roladę.
Pokroić na plastry o grubości 2-3 cm.
Ułożyć na blaszce do pieczenia
(wyłożonej papierem lub wysmarowanej)
i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia
Piec w nagrzanym do 200 stopni
piekarniku ok. 15-20 minut.
"Ślimak, ślimak pokaż rogi,
OdpowiedzUsuńDam ci sera na pierogi..."
Ja dam sera a w zamian chcę jednego ślimaczka
Alez apetyczne!!!!
OdpowiedzUsuń