Przepis zeszłoroczny ale w karnawale
jak najbardziej aktualny.
Bardzo smaczne amerykańskie
pączki z lukrem lub czekoladą:)
Przepis z tej strony.
Składniki na 15-17 szt.:
7g suchych drożdży
2 łyżki ciepłej wody
1/2kg przesianej mąki
1 szklanka ciepłego mleka
40g miękkiego masła
3 duże żółtka
50-60g cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
olej do smażenia
(do frytkownicy 2L)
2 łyżki ciepłej wody
1/2kg przesianej mąki
1 szklanka ciepłego mleka
40g miękkiego masła
3 duże żółtka
50-60g cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
olej do smażenia
(do frytkownicy 2L)
Drożdże wsypać do miseczki. Wlać wodę.
Dokładnie wymieszać do całkowitego
rozpuszczenia się drożdży.
Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól i cynamon.
Dodać mleko, masło, żółtka i rozczyn drożdżowy.
Wszytko razem wymieszać (można mikserem).
Następnie ugniatać ok. 5 minut.
Ciasto powinno być jak plastelina.
Odstawić pod przykryciem na 1,5-2h.
Po tym czasie ciasto grubo rozwałkować i wycinać
pączki (szklanką koło i w środku dziurkę :)
Dokładnie wymieszać do całkowitego
rozpuszczenia się drożdży.
Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól i cynamon.
Dodać mleko, masło, żółtka i rozczyn drożdżowy.
Wszytko razem wymieszać (można mikserem).
Następnie ugniatać ok. 5 minut.
Ciasto powinno być jak plastelina.
Odstawić pod przykryciem na 1,5-2h.
Po tym czasie ciasto grubo rozwałkować i wycinać
pączki (szklanką koło i w środku dziurkę :)
wspaniale wyglądają
OdpowiedzUsuńgdzie na bloga nie zajrze to pączki... wy nawet nie wiecie jak ja mam na nie ochote! zabije was wszystkich, twoje wygladaja cudnie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i pedze przez was do cukiernii bo do 03.03 jeszcze dluga droga ;p
pozdrawiam
Karnawał w końcu jest to pączki muszą być:)))
OdpowiedzUsuńPierwszy raz wzięłam się za przygotowanie pączków.
OdpowiedzUsuńPrzeglądając przepisy spodobał mi się ten i nie żałuję, bo wyszły jak marzenie...
Nie ma przy nich zbyt dużo pracy i z powodu małej ilości składników głównie mąki nie ma dużo pieczenia.
Tak więc zbyt dużo się nie napracowałam a i mąż zadowolony. Powiedział lepsze niż z cukierni.
Wypróbowując ten przepis pokonałam strach przed pieczeniem pączków.
Dziękuję za przepis i polecam innym !!!
Bardzo się cieszę, że wyszły i co najważniejsze smakowały:))
OdpowiedzUsuńChcę zastąpić suche drożdże tradycyjnymi,czy ktoś wie jaki jest przelicznik?
OdpowiedzUsuńTo będzie ok. 30g świeżych drożdży.
OdpowiedzUsuńDziękuję za szybką odpowiedź :)
OdpowiedzUsuń