Całkiem niedawno wprowadziłam
do domowego menu kasze.
Wcześniej w mojej kuchni królowały ziemniaki.
Czasem ryż lub makaron.
Właśnie ten gulasz jest przykładem jak
można szybko i smacznie przygotować
danie z kurczakiem, kaszą jęczmienną,
grzybami i pomidorami.
Składniki
na 4-5 osób:
500g piersi z kurczaka
400g pieczarek
500g pomidorów z puszki
(lub w sezonie świeżych)
200ml bulionu drobiowego
100g kaszy jęczmiennej 1 cebula
2 ząbki czosnku sól, pieprz
Mięso pokroić w kostkę.
Doprawić solą i usmażyć w rondlu o
grubym dnie na złoty kolor. Zdjąć z patelni.
Na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę i posiekany czosnek.
Smażyć aż trochę zmiękną.
Dodać pokrojone pieczarki i smażyć
przez kilka minut.
Dodać pomidory, bulion i wcześniej opłukaną kaszę.
Doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć
gaz i dusić całość pod przykryciem
ok. 30 minut (aż kasza będzie miękka).
Na końcu dodać kurczaka i gotować już
bez przykrycia ok. 10 minut.
Na końcu doprawić solą i pieprzem.
Posypać natką pietruszki.
do kasz nie trzeba mnie wcale namawiac, uwielbiam.
OdpowiedzUsuńCiekawe zestawienie, bo zwykle kaszę serwuję z czerwonym mięsem. Fajnie jest zobaczyć coś nowego.:)
OdpowiedzUsuńKontrowersyjne. Składniki z różnych parafii. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem, co dzisiaj na obiad!
OdpowiedzUsuń