Strony

28 lut 2011

Kurczak z kaszą i pomidorami


Całkiem niedawno wprowadziłam
 

do domowego menu kasze.
Wcześniej w mojej kuchni
królowały ziemniaki.

Czasem ryż lub makaron.
Właśnie ten gulasz jest przykładem jak
można
szybko i smacznie przygotować
danie z kurczakiem,
kaszą jęczmienną,
grzybami
i pomidorami.


Składniki
na 4-5 osób:

500g piersi z kurczaka
400g pieczarek

500g pomidorów z puszki
(lub w sezonie świeżych)
200ml bulionu drobiowego
100g kaszy jęczmiennej 1 cebula
2 ząbki czosnku sól, pieprz

Mięso pokroić w kostkę.

Doprawić solą i usmażyć
w rondlu o
grubym dnie
na złoty kolor. Zdjąć z patelni.
Na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę i posiekany czosnek.

Smażyć aż trochę zmiękną.
Dodać pokrojone pieczarki i smażyć
przez kilka minut.

Dodać pomidory, bulion i wcześniej opłukaną kaszę. 
Doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć
gaz
i dusić całość pod przykryciem
ok. 30 minut (aż kasza będzie miękka).
  Na końcu dodać kurczaka i gotować już
bez przykrycia ok. 10 minut.

Na końcu doprawić solą i pieprzem.
Posypać natką pietruszki.


 

4 komentarze:

  1. do kasz nie trzeba mnie wcale namawiac, uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe zestawienie, bo zwykle kaszę serwuję z czerwonym mięsem. Fajnie jest zobaczyć coś nowego.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kontrowersyjne. Składniki z różnych parafii. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wiem, co dzisiaj na obiad!

    OdpowiedzUsuń