Strony

13 lut 2011

Cebulowe serca


A u mnie znów walentynkowo.
 
Jeśli Wasza druga połówka -podobne
jak moja- ze słodyczy
najbardziej lubi
śledzie
to można zrobić właśnie takie
  serduszka z ciasta francuskiego.
Zdecydowanie na wytrawnie:))

Składniki
na 8-10 sztuk:
2 opakowania ciasta francuskiego
-ja używam świeżego (po 275g)
2 duże cebule
1 żółtko+1 łyżeczka mleka mak i sezam

Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Usmażyć na oleju na złoty kolor. Ostudzić.
 Jeden płat ciasta posmarować żółtkiem
zmieszanym z mlekiem. Posypać usmażoną cebulką.

Przykryć drugim płatem ciasta.

Ciasto pokroić na 8-10 pasków
(od dłuższego boku). Skręcić w "śrubki".

Z każdego paska uformować serce lub inny kształt.
Posmarować pozostałym jajkiem i
posypać makiem z sezamem.

Piec w 200 stopniach ok. 15-20 minut.


2 komentarze:

  1. Ale super pomysł! Skręcę je w precelki i będą całorocznym pysznym dodatkiem do sałatek i zup kremów :)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń