Fricassee (frɪkəsi) to po prostu gulasz
a właściwie potrawka zazwyczaj
drobiowa w delikatnym białym sosie.
Nam bardzo smakowała.
Przepis z "Twój przepis na zdrowie".
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
1-2 łyżki masła
1 cebula
250-300g pieczarek 2 ząbki czosnku
100ml białego wina lub
bulionu drobiowego
200g mleka skondensowanego niesłodzonego
2 łyżeczki sosu worcestershire
(ewentualnie sojowy)
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypiorek
natka pietruszki
Mięso pokroić w kostkę.
Na patelni rozpuścić masło.
Wrzucić mięso i usmażyć na złoty kolor.
Zdjąć z patelni.
Na patelnię włożyć pokrojoną w kostkę cebulę
i pieczarki pokrojone w plastry.
Smażyć aż pieczarki i cebula zmiękną.
Dodać przeciśnięty czosnek.
Następnie wlać wino lub bulion i gotować
aż połowa odparuje.
Wlać mleko skondensowane i gotować
jeszcze ok. 5 minut zmniejszając ogień.
Na końcu dodać sos worcestershire i sok z cytryny.
Włożyć mięso i gotować aż mięso
dobrze się podgrzeje.
Posypać szczypiorkiem i natką pietruszki.
Jeśli ktoś chce może dodatkowo zagęścić
sos ale jeśli podamy danie z makaronem
wspaniale wchłonie sos.
Dzisiaj zrobiłem pychota wszyscy się zajadali. No i koniecznie trzeba podawać z makaronem polecam tagliatelle
OdpowiedzUsuń