Strony

16 lut 2011

Fricassee z kurczaka



Fricassee
(frɪkəsi) to po prostu gulasz 
a właściwie potrawka zazwyczaj
 drobiowa w delikatnym białym sosie. 
Nam bardzo smakowała.
Przepis z "Twój przepis na zdrowie".

Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
1-2 łyżki masła
1 cebula

250-300g pieczarek
2 ząbki czosnku
100ml białego wina lub
bulionu drobiowego

200g mleka skondensowanego niesłodzonego
 2 łyżeczki sosu worcestershire
(ewentualnie sojowy)

 2 łyżeczki soku z cytryny
szczypiorek
natka pietruszki


Mięso pokroić w kostkę.
Na patelni rozpuścić masło.
Wrzucić mięso i usmażyć na złoty kolor.

Zdjąć z patelni.
Na patelnię włożyć pokrojoną w kostkę cebulę
i pieczarki pokrojone w plastry.
Smażyć aż pieczarki i cebula zmiękną.

 Dodać przeciśnięty czosnek.
Następnie wlać wino lub bulion i gotować
połowa odparuje.
Wlać mleko skondensowane i gotować
jeszcze ok. 5 minut zmniejszając ogień.

Na końcu dodać sos worcestershire i sok z cytryny.

Włożyć mięso i gotować aż mięso
dobrze się podgrzeje.

Posypać szczypiorkiem i natką pietruszki.
Jeśli ktoś chce może dodatkowo
zagęścić
sos ale jeśli podamy danie z makaronem
wspaniale
wchłonie sos.

1 komentarz:

  1. Dzisiaj zrobiłem pychota wszyscy się zajadali. No i koniecznie trzeba podawać z makaronem polecam tagliatelle

    OdpowiedzUsuń