Strony

21 lut 2011

Schab po cygańsku


U mnie znowu w kuchni króluje schab:)
Nie wiem czemu jest tak nazwany
ale przepis dostałam pod taką
nazwą i tego
nie zmieniam.  
Jest to w zasadzie pieczeń ze
schabu z warzywami.

Schab jak schab ale te warzywa
....dla mnie mniam:))
 

Składniki:
ok. 1kg schabu na pieczeń kilka ząbków czosnku
lub
czosnek granulowany sól, pieprz
musztarda
2 duże cebule 2-3 duże marchewki
1/2 sporego selera

Schab natrzeć czosnkiem.

Posypać solą i pieprzem.

Posmarować obficie musztardą.
Włożyć do naczynia żaroodpornego lub
rękawa do pieczenia.

Obłożyć pokrojonymi w plasterki warzywami.
Całość jeszcze raz posypać czosnkiem.
Podlać odrobiną wody lub bulionu.
Wstawić do nagrzanego do
210 stopni
piekarnika i piec ok. 15 minut.

Zmniejszyć do 180 i piec jeszcze ok.1,5 godziny.

1 komentarz: