Znowu mnie wzięło
na pieczenie chleba;))
Zakupiłam kilka rodzajów
mąki (pełnoziarnistą, żytnią i razową)
i biorę się za pieczenie:)
Dzisiaj padło na ten pszenny chlebek.
Wyszedł super tylko nie wiem
czemu po ostygnięciu zrobiła mu
się bardzo miękka skórka.
Składniki:
2 szklanki* mąki pszennej
(u mnie zwykła szymanowska typ 480)
1 szklanka* mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka drożdży suszonych (instant)
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 szklanka* ciepłego mleka
2 łyżki miękkiego masła
1/4 szklanki letniej wody (60ml)
W misce zmieszać wszystkie
suche składniki. Dodać do nich mokre.
Wszystko razem wymieszać a
następnie zagnieść.
Jeśli potrzeba dolać trochę wody
lub podsypać mąki.
Ciasto wychodzi trochę klejące.
Zagniatać ok. 10 minut.
Uformować z ciasta kulę i włożyć do
posmarowanej olejem miski.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5h.
Uformować bochenek (u mnie okrągły),
położyć na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia.
Przykryć i odstawić do
wyrośnięcia na następną godzinę.
Chleb upiec w nagrzanym do 180-190 stopni
piekarniku ok. 30-45 minut.
Ostudzić na kratce.
*1 szklanka=250ml
Powiem szczerze, że wolę przenny chleb od innych rodzajów, bo jest bardziej puszysty. Ten wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńucieszyłabym się, gdyby i mnie wzięło na pieczenie chleba:-)
OdpowiedzUsuń