Lukier królewski (royal icing) służy do
dekorowania kruchych
ciasteczek, pierniczków a nawet tortów:)
Może posłużyć też jako "klej" do sklejania
elementów piernikowych domków
lub doklejania oczów i nosów do ciasteczek.
Nie chcę się wymądrzać na jego temat
bo dekoruję nim od niedawna
ale za to ostatnio dosyć intensywnie:)
Lukier można wykonać na dwa sposoby:
z surowego białka i proszku bezowego
(substytutu białka kurzego).
Ja wybrałam ten drugi sposób ze
względu na moją obawę o surowe białka
ale wiem, że są osoby, które bez obaw
je stosują i wszystko jest ok.
Na pewno też sposób z surowym
białkiem jest tańszy.
Lukier można barwić barwnikami
polecam w proszku lub w żelu.
Składniki na lukier z surowych białek*
-ok. 3 szklanki:
2 duże białka (60g)
2 łyżeczki soku z cytryny
3 szklanki przesianego cukru pudru (330g)
W misce ubić białko razem z sokiem z cytryny.
Dodawać po trochu przesiany puder.
Ubijać do czasu aż lukier zrobi się gładki
i nie będzie wyczuwalny cukier puder.
Składniki na lukier z proszku bezowego**:
-ok. 3 szklanki
3 łyżki proszku bezowego
4 szklanki przesianego cukru pudru
ok. 6 łyżek letniej wody
ja dodaję jeszcze jakiś aromat
Ubić wszystkie składniki w misce mikserem.
Ucierać aż cukier puder nie będzie wyczuwalny.
Gdyby wyszedł zbyt gęsty dodać jeszcze wody.
Powinien być gęsty (tak jak na fotce:)
* przepis ze strony Joy of baking.
Bardzo fajny przepis na lukier, nie pamiętam już przepisu, którym posłużyłam się w zeszłym roku, więc chętnie skorzystam z tego :D Pewnie za tydzień będę dekorować domek z piernika i pierniczki, więc muszę się przygotować mentalnie i technicznie :] Dzięki wielkie za przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przyda:)
OdpowiedzUsuńRobiłam go już kilka razy i zawsze w wersji z białkiem jaja kurzego. Dziś właśnie posłużył do klejenia i ozdabiania szopki Bożonarodzeniowej mojego synka :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie ogromne porcje:
OdpowiedzUsuń)..moj sprawdzony przepis to szkl cukru pudru i jedno bialko..
zawsze mozna dorobic;)ale zaciekawil mnie z proszku bezowego...warto sprobowac!
Tak masz rację ta porcja jest dość duża ja też zazwyczaj robię z 1/2 składników.
OdpowiedzUsuńa powiedz jak szybko on "zastyga"- ile mam czasu ;)?
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o zastyganie na ciasteczkach to najlepiej żeby przeleżały całą noc a jeśli masz na myśli pracę z lukrem to czasu masz bardzo dużo:) Ja nawet jeśli mi zastanie trochę lukru przykrywam go folią i wstawiam do lodówki. Spokojnie może przeleżeć kilkanaście godzin.
OdpowiedzUsuńo to fajnie, a powiedz jaki jest w smaku? pewnie słodki ;)
OdpowiedzUsuńmuszę popróbować :)
W jego skład wchodzi sporo cukru więc słodki być musi:))
OdpowiedzUsuńWITAM.
OdpowiedzUsuńBARDZO MNIE CIEKAWI,GDZIE MOŻNA KUPIĆ TEN PROSZEK BEZOWY.POZDRAWIAM HELENA
Proszek bezowy można dostać np. w sklepach internetowych.
OdpowiedzUsuńKupiłam białko w proszku pasteryzowane, ale lukier nie wyszedł śnieżnobiały. Czy to normalne? nie wiem czy to wina białka czy skopałam coś innego... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO to bardzo dziwne. Mnie zawsze wychodzi bielutki.
UsuńCzyli potwierdziłaś moje przypuszczenia, że to jednak nie wina białka. Zrobiłam przed sekundą lukier ze świeżego białka i tego samego cukru i równiez wyszedł jakiś taki bury, czyli jednak coś z tym cukrem jest nie tak;) Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam jesiennie;)
OdpowiedzUsuńjak dlugo tak lukier moze byc przechowywany??
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie przez kilka dni (3-4). Przykryty szczelnie w lodówce. Z surowego białka radzę jednak krócej (1-2).
OdpowiedzUsuń